18-03-2020

De toestand in de Noord-Italiaanse provincie Bergamo is dramatisch. Honderden personen raken er elke dag met SARS-CoV-2 besmet en honderden zijn sinds het begin van de epidemie aan COVID-19 overleden. Onder hen ook priesters van het bisdom Bergamo. Afgelopen nacht stierven drie priesters aan de gevolgen van COVID-19. Een van hen overleed kort nadat hij vrijwillig het beademingsapparaat aan een medepatiënt, een huisvader met kleine kinderen, had afgestaan.

Ziekenhuizen verkeren in grote moeilijkheden. De burgemeester van de gemeente Bergamo zei dat ernstig zieke patiënten sterven omdat er voor hen geen plaats is op de intensive care. De grote begraafplaats van de stad wordt overspoeld met doodskisten, melden plaatselijke media. 

In de hel van het Bergamo-gebied zijn er ook positieve berichten: de gezondheid van twintig geïnfecteerde priesters is binnen een paar dagen verbeterd; sommigen zijn zelfs al uit het ziekenhuis ontslagen, aldus kerkelijke media.

“Hoewel we zeer talrijk zijn, is het aantal priesters dat deze week is overleden en degenen die zich nog steeds in een bijzonder ernstige situatie bevinden, echt hoog”, zei bisschop Francesco Beschi van Bergamo in een interview met InBlu Radio, het katholieke radionetwerk van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI). “Als geestelijkheid zijn we niet gescheiden van onze gemeenschap, ook niet in het sterven.”

In de ziekenhuizen van Lombardije zijn tal van priesters in de ziekenhuizen actief om de coronapatiënten het sacrament van de ziekenzalving toe te dienen of indien mogelijk hun de biecht af te nemen. De kans dat ze daarbij zelf besmet raken is groot. Zo zijn er in het bisdom Bergamo zijn sinds de uitbraak van de epidemie tien priesters gestorven; in het bisdom Parma vijf; en in het bisdom Cremona twee.

Gisteravond bleek dat het aantal doden in Italië door het nieuwe coronavirus tot boven de 2.500 uit was gestegen. Het burgerbeschermingsagentschap meldde dat er in één etmaal 345 mensen waren overleden en dat de teller nu op 2.503 staat. Het aantal officieel geregistreerde besmettingen steeg van 27.980 naar 31.506. Dat was de langzaamste groei sinds de uitbraak in februari begon. Italië is in Europa het zwaarst getroffen door het virus, gevolgd door achtereenvolgend Spanje, Duitsland en Frankrijk.