Cardinal Joseph Zen (L), one of Asia's highest-ranking Catholic clerics, arrives at a court for his trial in Hong Kong on September 26, 2022. Zen, a 90-year-old Hong Kong cardinal will go on trial alongside four fellow democracy supporters on September 26 over their role in running a fund to help defend people arrested in anti-government protests. Peter PARKS / AFP

Hongkong, 26 september 2022 - Na verschillende keren te zijn uitgesteld, is het strafproces tegen de 90-jarige kardinaal Joseph Zen Ze-kiun en vijf andere verdachten vandaag in Hongkong begonnen. Zij zijn aangeklaagd wegens het niet naar behoren registreren van een fonds ter ondersteuning van prodemocratische activisten.

Zen arriveerde vanochtend (plaatselijke tijd), leunend op een stok en met een rugzak op zijn rug, bij het gerechtsgebouw in het district West Kowloon.

Het begin van het proces was uitgesteld omdat rechter Ada Yim Shun-yee corona had opgelopen. Zij is een van een kleine kring van geselecteerde rechters voor processen op basis van de veiligheidswet die Beijing in de zomer van 2020 aannam. 

Het feit dat Zen en de vijf andere verdachten ten laste wordt gelegd, is volgens die wet echter niet strafbaar.

Volgens de South China Morning Post onderzoekt de politie bij Zen en de andere aangeklaagden parallel aan het proces of zij zich schuldig hebben gemaakt aan “samenspanning met buitenlandse mogendheden”, wat wel strafbaar is volgens de Chinese veiligheidswet.

Fund for Hong Kong protesters ‘a political organisation in disguise’, court hears, as Cardinal Joseph Zen and five others accused of failing to get approval for group

Aanklager Anthony Chau Tin-hang zal 17 getuigen ondervragen en acht uur aan videobeelden van de activiteiten van het fonds laten zien tijdens de hoorzitting, die naar verwachting tot vrijdag zal duren. De verdediging en de openbaar aanklager hebben dan tot begin november de tijd om hun slotpleidooi op te stellen. 

Als de verdachten worden veroordeeld, hangt hun een boete van ongeveer 1.300 euro per persoon boven het hoofd.