Kyiv, 27 februari 2024 – De Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk wil dat haar voormalige leider, kardinaal Lubomyr Husar, (1933-2017) tot de eer der altaren wordt verheven. Zijn opvolger aan het hoofd van de grootste oosters-katholieke kerk, grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, opende gisteren in Kyiv de diocesane fase van het zaligverklaringsproces.
Het was gisteren de 91ste geboortedag van kardinaal Husar. Tijdens de plechtigheid in de Grieks-katholieke kathedraal in de Oekraïense hoofdstad wees Sjevtsjoek erop dat de geestelijke nalatenschap van zijn voorganger nog altijd voor veel mensen een bron van inspiratie is, vooral nu het land zich verdedigt tegen de Russische agressie.
In de eerste fase van het proces ter zaligverklaring heeft een speciaal daarvoor opgericht tribunaal de opdracht om te onderzoeken of Lubomyr Husar in zijn leven de christelijke deugden op heldhaftige wijze heeft beoefend.
Husar werd op 26 februari 1933 geboren in Lviv (Pools: Lwów; Duits: Lemberg), dat toen tot Polen behoorde. Zijn ouders vluchtten in 1944 met hem naar Oostenrijk en emigreerden later met hem naar de VS. Daar studeerde hij onder andere aan de Katholieke Universiteit van Washington. In 1958 werd hij tot priester gewijd voor het Oekraïense eparchaat van Stamford. Na pastoraal werk en onderwijs in Amerika studeerde hij van 1969 tot 1972 in Rome. Daarna deed hij zijn eeuwige professie bij de Orde der Monniken van de Regel der Oekraïense Studieten (M.S.U.)
In 1977 werd hij door onder anderen kardinaal Jossyf Slipyj in Castel Gandolfo tot bisschop gewijd en werd hij aangesteld tot archimandriet van de Studieten voor Europa en Amerika. In 1985 aanvaardde hij het ambt van vicaris-generaal voor het grootaartsbisdom Kyiv-Halyč en keerde in 1994 terug naar zijn geboortestad in het westen van Oekraïne.
Begin 2001 koos de synode van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk hem tot nieuwe grootaartsbisschop van Kyiv-Halyč en daarmee tot hoofd van deze met Rome geünieerde kerk. Een maand later creëerde paus Johannes Paulus II hem kardinaal.
Een van de belangrijkste beslissingen tijdens Husars ambtstermijn was de verhuizing van het hoofdkwartier van zijn kerk naar de hoofdstad Kyiv in 2005, dit tot grote ergernis van het Patriarchaat van Moskou dat Kyiv (Russisch: Kiev) beschouwt als de bakermat van de Russisch-Orthodoxe Kerk.
Hoewel hij voor het leven was benoemd, trad Husar in 2011, op bijna 80-jarige leeftijd, af om gezondheidsredenen. Hij stierf op 31 mei 2017 en zijn lichaam werd bijgezet in de crypte van de kathedraal in Kyiv.
Met wereldwijd ongeveer 4,5 tot 5,5 miljoen leden is de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk de grootste oosters-katholieke kerk. In het overwegend orthodoxe Oekraïne is ongeveer één op de tien inwoners Grieks-katholiek. Net als de orthodoxe christenen behoort de kerk tot de Byzantijnse ritus.