Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Perpignan

Perpignan, 16 maart 2023 - In de Franse stad Perpignan en omstreken (departement Pyrénées-Orientales) is de afgelopen zes maanden minder dan 130 mm water gevallen. Inwoners houden overmorgen een processie ter ere van Sint-Galderic om de streekpatroon om regen te vragen. Deze regionale traditie gaat terug tot de negende eeuw.

“Ik hoop dat Saint Gaudérique naar ons zal luisteren”, Laurent Pratx, al vijftien jaar boer in Espira-de-l'Agly (Pyrénées-Orientales), tegenover dagblad La Croix. Hij neemt op 18 maart deel aan de processie die vanuit de kathedraal van Perpignan wordt georganiseerd. De bidtocht loopt vanaf de bisschopskerk naar de rivierbedding van de Têt, die net als de hele regio gedeeltelijk is uitgedroogd door gebrek aan hemelwater. Pratx vreest voor zijn wijn- en boomgaarden, die hij eens aan zijn zonen hoopt door te geven.

De heilige Galderic was een boer in de 9de eeuw, geboren in een gehucht in Occitanië dat naar hem zou worden vernoemd: Saint-Gaudéric (Frans); Sant Gauderic (Occitaans); Sant Galderic (Catalaans). Hij is ook de beschermheilige van de landbouwers in de Catalaanse gebieden.

Frankrijk beleeft de langste winterperiode zonder noemenswaardige regen ooit gemeten. Het aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk “nooit eerder gezien” sinds het bijhouden van de neerslagrecords in 1959, aldus de nationale weerdienst. Het land gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte.