Hoe creëer je op een betonnen terras een echt tuingevoel? Laat dat maar aan tuinspecialist Martin Stuger over. In 12 stekkies groen krijgt hij het voor elkaar, ínclusief een groen plafond. Met dit stappenplan kun jij dat ook.

Bekijk de video!

De video is ook te zien op het YouTube kanaal van NPO Start.

In 3 stappen een groen plafond 

Stap 1: Plantenbakken plaatsen
Martin plaatst aan beide kanten van het overdekte balkon twee plantenbakken, gemaakt van douglas hout. De planken op de bodem van de bak liggen iets uit elkaar. Op die manier kan het water gemakkelijk wegstromen. Aan de binnenkant van de bakken zit anti-worteldoek zodat de aarde niet direct tegen het hout aan ligt.

Regenton en planten
Draden spannen

Stap 2: Draden spannen
Martin spant drie draden, op zo'n manier dat de klimplanten straks naar elkaar toe kunnen groeien. Hij boort gaten in de muur, installeert haakjes en leidt daar de draden langs. Over een tijdje resulteert dit in een groen plafond! 

Aarde aandrukken
Martin laat de Akebia zien

Stap 3: Planten
In de bakken komen de planten te staan. De kluiten van de klimplanten nemen veel ruimte in. Daarom adviseert Martin om hiermee te beginnen en daarna pas de kleinere planten in de grond te zetten.

Martin zorgt ervoor dat de kluit van de plant heel blijft. Hoe meer er van de wortels afvalt, hoe moeilijker de plant het namelijk vindt om weer water op te nemen. Hij drukt de aarde rondom de plant ook goed aan, anders komt er lucht bij de wortels en dan drogen ze uit.

Wat plant Martin allemaal?

  • Fatsia japonica (Vingerplant)
  • Akebia (Schijnaugurk)
  • Hydrangea (Hortensia)
  • Actinidia deliciosa (Kiwi)
  • Framboos
  • Munt
  • Bonte Klimop
  • Ajuga reptans
  • Toscaanse jasmijn
Hortensia's

Van kaal balkon naar groen plafond

Het zal niet lang duren tot de planten naar elkaar toe gegroeid zijn en een groen balkon hebben gecreëerd. Heb jij nou ook je balkon, terras of tuintje vergroend? Deel je foto's onder dit Facebookbericht en maak kans op een stekpakket.

Bekijk ook:

12 stekkies groen

In 12 stekkies groen bezoekt groenexpert Martin Stuger verschillende mensen in het land die hulp kunnen gebruiken om hun eigen ‘stekkie’ te vergroenen. Of je nu een tuin, balkon of geen buitenruimte hebt, iedereen kan zijn eigen leefruimte vergroenen.

Elke woensdag om 17.00 uur op YouTube. 

12 straten groen - Martin Stuger

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets