Frankrijk, Zuid-Afrika en Italië. Het zijn vaak de landen van afkomst als het gaat om wijndruiven. Druiven rechtstreeks uit eigen Nederlandse tuin lijkt onmogelijk, maar niks is minder waar! 12 straten groen helpt je op weg met het kweken van je eigen wijndruiven.

Voor- of najaar is het ideale moment

Een ideaal moment om een druifstruik te planten is in het voorjaar of het najaar. In de zomer planten is niet aan te raden. Vervolgens is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen, de bodem voor te bereiden en de druivenplanten te verzorgen.
 

Het stappenplan: planten van je wijnstruik

In Nederland groeien druivensoorten zoals 'Boskoop Glory' en 'Vroege van der Laan' goed, dankzij hun weerstand tegen ziekten en een koel en nat klimaat. Met het onderstaande stappenplan oogst je wijndruiven uit eigen tuin.

1. Kies de juiste locatie

Druivenstruiken gedijen het beste op een zonnige plek met een stevige, voedzame en kalkrijke bodem. Het planten tegen een zuidmuur, klimrek of prieel is ideaal.

12 straten groen - 4x groenblijvende klimplanten voor het najaar

2. Bodemvoorbereiding

Een combinatie van zand en klei is ideaal voor het planten van druiven. De druivenstruik plant je als volgt: maak een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de wortelbal. En voeg compost of mest toe aan het gat.

12stratengroen - compost wijnplant in tuin

3. Verzorging en onderhoud

Het is essentieel om regelmatig water te geven, vooral in het begin van de teelt. Een dikke mulchlaag aan de basis van de plant helpt bij het beheersen van onkruid en het verminderen van bodemverdamping. De bloeistadia zien er als volgt uit:

Voorjaar: blad & bloesem
Zomer: volledig in blad
Herfst: blad gaat verkleuren en vallen
Winter: kaal

Een regenton met een blauwe gieter eronder in een groene tuin

4. Snoeien van druivenplant

Het snoeien van de druivenstruik is cruciaal voor een goede oogst. Dit gebeurt zowel in de winter als in de zomer. In de winter focus je op het gezond houden van de plant en het behouden van de juiste vorm, terwijl je in de zomer (mei of juni) snoeit om de mooie vorm te herstellen en de druiven beter te laten rijpen.

12 straten groen - wijnplanten in eigen tuin

5. Oogsten van wijndruiven

De oogsttijd varieert afhankelijk van het ras, meestal van augustus tot oktober. Je ziet of de druiven rijp zijn door te kijken naar kleur, textuur en smaak. Gebruik een schaar of mes om de trossen af te snijden.

12 straten groen - wijnplanten in eigen tuin

Zelfgekweekte druiven

Van vier - 'volwassen' - druivenstokken kan je ongeveer vijf emmers druiven halen. Met de juiste zorg en aandacht, geniet je van heerlijke, zelfgekweekte druiven. Ga jij voor zelfgemaakte jam, gelei of wijn?

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg