Duurzaam en natuurvriendelijk tuinieren is hip. Steeds meer mensen laten Moeder Natuur haar gang gaan en wippen tegels uit hun tuin. De volgende drie natuurtuinen laten zien dat een door de natuur onderhouden tuin je eigen stukje paradijs kan worden. 

Maar eerst: wat is precies een natuurtuin?

Een natuurtuin is een tuin waarin de natuur centraal staat en een variatie in beplanting is te vinden. Een tuin waar vogels vliegen, insecten krioelen, kikkers en libellen water hebben om zich voort te planten, en waar vooral veel groen te vinden is.

Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een tuin, planten en een composthoop of insectenhotel voor de biodiversiteit. Een natuurtuin is dus ook veel makkelijker te onderhouden dan een 'normale' tuin. Eigenlijk laat je gewoon de natuur zijn werk doen, zonder zelf al te veel op te ruimen of aan te harken. 

1. Kleurrijke bloementuin in Nijmegen

In Nijmegen ligt de schilderachtige tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde. Ze zijn er iedere dag met heel veel liefde aan het werk.

Kleurrijke bloementuin in Nijmegen

2. Natuurlijke bostuin in Alteveer

Tussen de aardappelvelden in het Groningse Alteveer ligt de enorm gevarieerde tuin van Rob en Astrid. Eigenhandig heeft het stel deze groene parel gebouwd. Met een bos, een groot gazon, een bloementuin, drie vijvers voor de kikkers en een berg met rotsplanten en watervallen.

Natuurlijke bostuin Alteveer

3. Boerenbloementuin in Lierop

Marleen en Tiny hebben rond hun boerderij in het Brabantse Lierop een sierlijke bloementuin aangelegd. Deze heeft wel iets weg van een Engelse cottage garden. Tiny's grootste hobby in de tuin is het vermeerderen van plantjes om zo op een betaalbare manier hun droomtuin te creëren.

Boerenbloementuin in Lierop

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets