Rode huid, pijn en jeuk: alle signalen geven aan dat je geprikt bent door een brandnetel. Ondanks dat het niet gevaarlijk is, kan het wel héél vervelend aanvoelen. En van dat gevoel wil je zo snel mogelijk af! Wij vertellen wat werkt tegen prikkende brandnetels en welke remedie een no-go is.

Waarom prikt een brandnetel?

Haal je hand of been per ongeluk langs een netel en je merkt dat hoe dan ook op: een brandnetel prikt en geeft een branderig gevoel. Maar hoe kan dit, en waarom?

Aan de blaadjes van de brandnetel zitten kleine brandharen, die afbreken en in je huid komen als je ze aanraakt. De vloeistof die daarbij vrijkomt, geeft een branderig gevoel en jeukt. De brandnetel prikt om te voorkomen dat-ie wordt opgegeten door planteneters. Best slim.

De pijn of jeuk die je door een brandnetel aan te raken krijgt, is niet schadelijk. Bovendien is de pijn meestal wel na een uur uitgewerkt. Maar welke trucjes werken nu tegen het nare gevoel dat brandnetels veroorzaken?

Tip 1: weegbree, paardenbloem, hondsdraf

Sommige planten die dichtbij brandnetels groeien, helpen juist tegen de uitslag en pijn. Zo kun je de gele paardenbloem over de geïrriteerde huid wrijven. De smalle en grote weegbree hebben eveneens een kalmerende werking op de huid. Hetzelfde geldt voor de hondsdrafplant, maar die groeit alleen in het voorjaar.

paardenbloem brandnetel uitslag binnenstebuiten

Tip 2: verkoeling

Wat koud water of een icepack helpt ook tegen de jeuk van een brandnetel. Heb je aloë vera in huis, of een zalf die het bevat? Deze plant werkt net zo goed verkoelend. Bovendien is er een ander huis-tuin-en-keuken trucje: tandpasta! De menthol in het goedje gaat de jeuk geheid tegen.

Tip 3: zuur

Azijn is niet alleen lekker in je eten; het helpt ook bij brandneteluitslag. Het zuur zorgt ervoor dat je meteen minder last van jeuk hebt. Ben je op stap? Urine werkt ook! Het is misschien een beetje vies, maar geen broodje aap: het zuur in je urine gaat de irritante jeuk ook tegen. Top.

Keuringsdienst van waarde - Azijn

Dit werkt niet bij brandneteljeuk

Wat je absoluut niet moet doen als je door een brandnetel bent geprikt, is krabben. Ook al kan dat heel erg verleidelijk zijn. Door te krabben, maak je de geïrriteerde plek nóg gevoeliger. Bovendien kun je de bultjes openkrabben, waardoor er viezigheid in komt. 

Brandnetel recepten

Wist je dat brandnetels ook eetbaar zijn? Sterker nog: ze zijn hartstikke gezond. Pluk ze onderaan de steel of met handschoentjes om uitslag te voorkomen en was ze voordat je ze gebruikt. Daarna kun je er bijvoorbeeld brandnetelthee van zetten. BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman laat zien dat ze ook heerlijk zijn in een tortilla met allerlei wilde kruiden.

tortilla wilde kruiden brandnetel binnenstebuiten

Altijd op de hoogte blijven van tips rondom het buitenleven?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Luizen bestrijden