In Zin in morgen maakt Sosha Duysker samen met Jurjen Annen een armbandje van de lisdodde, de rietsigaar. Jurjen weet alles van primitief leven in de natuur en maakt touw van een plant in een handomdraai. Wil jij ook zo’n armbandje maken? Wij leggen je uit hoe.

Jurjen is de oprichter van de Bosbeweging en wil mensen laten zien wat de natuur ons allemaal te bieden heeft en hoe belangrijk ze voor ons is: ‘Leven in en met de natuur vereist kennis en aandacht en wil. Dat vinden we vaak lastig, maar als je zelf iets maakt uit de natuur, is wat je terugkrijgt gigantisch. Het is net als met relaties die je opbouwt: als je geen aandacht in je relatie steekt, dan krijg je ook niks terug.’

Touw van brandnetel

Jurjen: ‘Ik haal het liefst alles uit de natuur. In de herfst is de brandnetel bijvoorbeeld op z’n best om touw van te maken. Maar eerder in het jaar kun je ook de lisdodde gebruiken zoals ik met Sosha deed. In principe is het vrij eenvoudig, maar je moet het wel even leren.’

Zo maak je een armbandje van brandnetels

Stap 1

De eerste stap lijkt makkelijker dan die is: investeer in tijd. Neem de tijd en de rust om met aandacht aan de slag te gaan. Verder heb je niet veel nodig om je touw te maken: een paar tuinhandschoenen en een klein mesje of gewoon je eigen nagels.

Stap 2

Pluk of snij wat brandnetels af. Let op: ze moeten nog wel een bast hebben, want dat zijn de vezels waarmee je het touw gaat maken. Hoe later in het jaar, hoe minder bast erop zit. Haal vervolgens de bladeren van de brandnetels. Let op: ook in oktober prikken ze nog!

Stap 3

Nu ga je de bast van de steel halen. Hiervoor breek je de brandnetel in de lengte open met je nagels. Daarna knak je de steel een beetje zodat je stukje voor stukje de houtige binnenkant eruit kan halen. Je kan de steel ook in de lengte aan één kant opensnijden met een mesje en dan de bast eraf ritsen als dat lukt. Het binnenste deel heb je in ieder geval niet nodig.

Stap 4

Het beste is om de vezels te laten drogen in de zon, maar je kan het meteen aan de slag. Pak de vezels van de bast, maak er een bundel van en draai de uiteinden tegen elkaar in, dus met je ene hand draai je naar je toe en met je andere hand draai je van je af. Er ontstaat dan uiteindelijk een lusje in het midden.

Stap 5

Nu ga je ‘twijnen’: pak eerst de lus vast. Vervolgens rol je één streng van je af, dus naar buiten om zijn eigen as en daarna leg je die over de andere vezel naar je toe. Dan draai je de andere vezel van je af en leg je die weer over de eerste vezel naar je toe. Dit doe je tot je geen vezel meer overhebt en dan leg je er een knoop je in en kun je het om je pols binden.

Hulp nodig?

Moeilijk? Op Youtube staan veel video’s waarin wordt uitgelegd hoe je moet twijnen. Deze video bijvoorbeeld, of deze video.

Wat maak jij uit de natuur? Deel je foto met ons!

In dit fragment zie je hoe Sosha Duysker een armbandje uit de natuur maakt met de lisdodde. Wat maak jij uit de natuur? Deel je foto met ons op Instagram via @zininmorgen!

Zin in morgen - leven in de natuur

Meer inspirerende verhalen?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Zin in morgen - levenstuin