Zo krijg je de bloemschikkunst ikebana in de vingers

Je kunt natuurlijk gewoon een bosje bloemen in een vaas stoppen, maar met iéts meer zorg en aandacht maak je er een echt kunstwerk van. Met deze lessen krijg je de bloemschikkunst ikebana in de vingers.

De Japanse bloemschikkunst ikebana is gebaseerd op boeddhistische rituelen en is al honderden jaren oud. Ikebana is veel meer dan het maken van een mooie schikking alleen: alles draait om aandacht. Aandacht voor de natuur, voor evenwicht én voor de seizoenen.

Een schikking bestaat niet alleen maar uit bloemen, ook mossen, grassen, bladeren en zelfs stenen nemen een belangrijke plek in. Alle materialen vertellen hun eigen verhaal. De kersenbloesem staat bijvoorbeeld voor perfectie, de den voor voorspoed en de lotus voor zuiverheid. Zo kun je in een bloemstuk verschillende betekenissen en gevoelens kwijt. 
 

Praten met bloemen

In Zin in morgen leert Masako ons de kneepjes van het vak. De bloemschikkunst, die zij leerde van haar moeder in Tokyo, is belangrijk voor haar. 'Als je ikebana doet besef je dat je onderdeel bent van de natuur. Alle materialen leven, dus je moet ertegen praten. Tegen bloemen zeg ik vaak: 'Je bent mooi, blijf zoals je bent'. De bloemen praten niet terug, maar soms krijg ik toch antwoord.'

Zin in morgen
Masako en haar creatie

Zelf aan de slag met ikebana? Met deze lessen van Masako maak ook jij de mooiste schikkingen:
 

Verzamelen maar

De basis van elke schikking ligt natuurlijk in de materialen. En wat is er leuker dan deze zelf te verzamelen? Trek de natuur (of je eigen tuin) in en zoek naar materialen met verschillende lengtes, texturen en vormen. Laat los of iets ‘mooi’ is of niet; let eerder op welke emoties de materialen bij je oproepen.
 

Volg de seizoenen

Ikebana is altijd afhankelijk van de seizoenen. In de lente gebruik je takken met ontluikende knoppen, in de winter juist kale takken. Blijf ver weg van perfectie: ook voor dode bladeren en verwelkende bloemen is plek.
 

Less is more

De meeste ikebana stukken bestaan uit slechts vijf items. Het cureren van je materiaal kan daarom lastig zijn; kies één item dat je aanspreekt en stem de hele schikking daarop af.
 

Asymmetrie is key

Bij ikebana wordt veel gebruik gemaakt van verschillende lengtes, en ook dit heeft betekenis. De hoogste tak of bloem staat voor het goddelijke, de middelste voor de mens en de laagste voor de aarde.
 

Geniet van het proces

Het proces van het schikken is misschien wel belangrijker dan het eindresultaat. Uiteindelijk draait alles om vertraging, tot jezelf komen én werken in stilte. Een soort meditatie dus.

Zin in morgen

Zin in morgen is de gids in jouw ontdekkingstocht naar (alledaagse) spiritualiteit, zelfontwikkeling en geloof. Elke zaterdag te zien én te beluisteren op NPO 2 en NPO Radio 5.

Kim-Lian en Eefje