Denk je aan herfst, dan denk je al gauw aan pompoen. Deze seizoensgroente wordt tijdens de herfstmaanden volop in Nederland geoogst. En door de veelzijdigheid lenen pompoenen zich perfect voor een volledig menu! Lees verder om optimaal gebruik te maken van de vruchtgroente. 

Voorgerecht: pompoensoep  

Met de flespompoen kun je alle kanten op. BinnensteBuiten chef Leon Mazairac maakt er een smakelijke pompoensoep mee. En niet zomaar eentje: hij verwerkt er zelfs bierbostelbrood in, gemaakt van het restproduct van bierbrouwen. Dat is nog eens verspillingsvrij. 

Pompoensoep

Chef-kok Leon Mazairac is in mediastad Hilversum, waar Gijs Troost en Arjanneke van den Berg al meer dan 25 jaar bier brouwen in hun eigen keuken. En omdat in de herfst kastanjes goed te vinden zijn, maken ze nu kastanjebier. Leon kookt iets heerlijks voor de brouwers.

pompoensoep pompoen herfstgroente

Hoofdgerecht: risotto met pompoen van gegratineerde venkel  

Wist je dat pompoen en venkel een dijk van een smaakcombinatie zijn? Samen met sperzieboontjes, cherrytomaatjes, salie en komijn vormt het een smakelijk startpunt voor een risotto. Maak het af met kaas en je smaakpalet is compleet. 

Risotto van pompoen, walnoot en salie

Chef-kok Nadia Zerouali maakt een risotto van pompoen, met walnoten en verse kruiden. Extra lekker met honing én helemaal vegan!

Risotto van pompoen, walnoot en salie

Nagerecht: pompoentaart met amandelbotercrème  

Door de zoete en notige smaak is de pompoen een favoriet voor nagerechten. Wat dacht je van een pompoentaart met specerijen als kaneel en vijfkruidenpoeder? Schenk er een gemberthee bij en je hebt een knusse herfstavond gecreëerd. 

Pompoentaart

Sharon maakt een bijzonder baksel: veganistische pompoentaart met amandelbotercrème, pecannoten en kokosbloesemsuiker. Daarbij drink je natuurlijk een kruidige gember-sinaasappelthee!

pompoen recept herfstgroente

Nog meer herfstige recepten

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook zeker deze pasta recepten.

 

Meer weten over eten koken?

Meld je aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Keurslager