Wat doet de afdeling Burgerzaken allemaal?

Je bent er vast weleens geweest: de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis. Wat doet deze afdeling nu eigenlijk precies? We leggen het uit aan de hand van voorbeelden uit ons programma Burgerzaken. Zo lees je onder andere over Elize, die het gemeentehuis bezoekt om haar geboortegeslacht te laten veranderen. 

Taken van de afdeling Burgerzaken

Ambtenaren die werken op de afdeling Burgerzaken zijn getuige van alle kleine en grote gebeurtenissen in een mensenleven. Dit zijn hun belangrijkste taken:

  • Het registreren van geboorten, huwelijken, echtscheidingen of overlijdens
     
  • Het uitreiken van documenten, zoals een paspoort, ID-kaart of rijbewijs
     
  • Het verwerken van verzoeken en aanvragen, zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens
     
  • Het adviseren van inwoners, bijvoorbeeld over hoe een verhuizing doorgegeven kan worden

Helmi geeft de geboorte van zijn zoon aan

In Burgerzaken zie je kersverse vader Helmi. Hij geeft in het gemeentehuis de geboorte van zijn zoontje aan. Medewerker Mike regelt de geboorteaangifte en legt Helmi uit hoe hij zijn kind kan erkennen, zodat hij als vader in de akte komt te staan.

Dit is een belangrijke taak van de afdeling Burgerzaken: het registreren van geboorten. De afdeling registreert ook huwelijken, echtscheidingen en overlijdens. 

Helmi voor een oranje achtergrond in Burgerzaken

Romy vraagt een paspoort aan voor haar dochter

Romy bezoekt het gemeentehuis samen met haar dochtertje Amelle. Ze gaan binnenkort op vakantie naar Dubai en Amelle mag voor het eerst mee. In het gemeentehuis vraagt Romy een paspoort voor haar dochter aan.

Burgerzaken is verantwoordelijk voor het uitreiken van officiële documenten. In dit geval gaat het om een paspoort, maar de afdeling reikt ook identiteitskaarten en rijbewijzen uit.

Romy en Amelle voor een roze achtergrond in Burgerzaken

Elize wil paspoortwijzigingen laten doorvoeren

Elize bezoekt het gemeentehuis om twee paspoortwijzigingen te laten doorvoeren. Ze zit in een transitietraject en wil haar geboortegeslacht veranderen naar haar echte gender-identiteit. Ook wil ze haar geboortenaam officieel laten aanpassen naar haar voorkeursnaam: Elize.

Burgerzaken verwerkt dit soort verzoeken om persoonlijke gegevens te laten wijzigen. 

Elize voor een oranje achtergrond in Burgerzaken

Bert heeft ondersteunende rolstoelwielen nodig

Vorig jaar moest Berts been geamputeerd worden, waardoor hij in een rolstoel zit. Om het rijden iets gemakkelijker te maken, zou Bert graag ondersteunende wielen willen. Ambtenaar Erwin kan hem daar helaas niet mee helpen, dus verwijst hij Bert door naar een afdeling die dat wel kan.

Burgerzaken staat inwoners die vragen hebben te woord en adviseert over alles wat te maken heeft met persoonlijke gegevens en documenten.

Margo en Bert voor een roze achtergrond in Burgerzaken

De afdeling Burgerzaken doet dus veel belangrijk werk achter de schermen om onze persoonlijke gegevens en documenten te registreren en te beheren. 

De verhalen uit dit artikel zijn te zien in aflevering 5 van Burgerzaken.

Aflevering terugkijken