Kapelaan Danny is óók Prins Carnaval. Hét feest van verbinding, maar ook van de polonaise en drank: “Ik drink maximaal twee glazen alcohol. Ik heb nooit meer dan dat gedronken, want dan ben ik bang dat ik spontaan Gregoriaans begin te zingen.”

Danny Horsch (38) is in deze tijd van het jaar terug in de Kakert, de plek waar hij vandaan komt. Deze 1710 koppen tellende woonwijk ligt ingeklemd tussen de Brunssummerhei, het Limburgse heuvelland en oude steenkolenmijnen. Er is één kerk en één café en natuurlijk ook een carnavalsvereniging.

In 2020 werd Danny gevraagd om Prins te worden van Kakertse Carnavalsvereniging Bacchus. Hij zat toen in het laatste jaar van zijn priesteropleiding. Pastoor Hans Janssen: “Dacht dat ik omviel, toen ik hoorde dat de rector daar toestemming voor had gegeven. Ik dacht: goh, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

Danny

Danny vertelt trots dat de pastoor bij zijn proclamatie was. Dat is het moment dat de nieuwe prins officieel wordt bekendgemaakt. Voor pastoor Janssen was dat vanzelfsprekend: “De Katholieke kerk en Carnaval, dat hoort bij elkaar. Je kunt niet echt Carnaval vieren als niet een beetje een katholieke achtergrond hebt. Dan ben je net een Hollander die naar het Zuiden komt, dat liederlijke gedeelte gaat uithangen en denkt dat hij Carnaval viert.”

De Katholieke kerk en Carnaval, dat hoort bij elkaar

Volgens Danny heeft God bij de Schepping duidelijk gemaakt, dat de mens niet alleen hoort te zijn, maar moet leven in verbinding met andere mensen. “Carnaval is zo’n moment van ontmoeting. En dan sta je toch midden in die gemeenschap. Ik denk dat het kansen biedt, wat niet betekent dat iedere priester prins Carnaval moet worden, zeker niet, maar ik denk wel dat het tussen de mensen staan en luisteren naar wat er speelt, dat is heel belangrijk.

Danny

Mario Fens is de oprichter van de carnavalsvereniging waar Danny vanwege Corona nu al twee jaar prins is. “Het is een hele goeie. Als priester weet ik het nog niet, maar als prins wel.” Secretaris Henk Schmitz omschrijft hem als een hele gewone man uit het volk, die geen last heeft van kapsones: “Hij is en blijft onze Danny vanuit de Kakert en daar zijn we heel erg trots op.’’

Benieuwd naar de aflevering?

Kijk de volledige uitzending met Danny terug