Vijf avonden carnavalsplezier bij KRO-NCRV's Carnavalshart

Aan de vooravond van carnaval is Carnavalshart terug: vijf afleveringen vol vrolijke en hartverwarmende verhalen. Een samenwerking van KRO-NCRV en meerdere regionale omroepen. André van Duin over zijn favoriete carnavalskraker, oud profvoetballer Björn van der Doelen over de ziel van carnaval en het 50-jarig jubileum van ‘Zak es lekker door’. 

Carnavalsmuziek

Dit jaar is het extra feest voor het Brabantse zangduo De Deurzakkers. Hun carnavalskraker ‘Zak es lekker door’ is vijftig jaar geleden op vinyl gezet en dit nummer is nog steeds een daverend succes. André van Duin roemt zijn favoriete carnavalslied: 'Het bloemetjesgordijn' van Wim Kersten. Verder het verhaal van John Tana, dé carnavalssensatie van dit moment in Limburg. Zijn grappige covers van bekende Franse chansons worden in verfranst Maastrichts luidkeels meegezongen.  

 

'Een feest van noaberschap en omzien naar elkaar'

Eerbetoon 

Carnaval is het feest van een lach, maar soms ook van een traan. Zeker voor Charlotte Leijs, die afgelopen jaar haar vader Nol verloren heeft. Een man met een groot carnavalshart, die altijd in de weer was met het volksfeest in Bergen op Zoom. Als eerbetoon aan hem heeft Charlotte een lied geschreven dat tijdens het Dweilbandfestival Tussen de Schuifdeure wordt gezongen. Zo is vader Nol er deze carnaval toch een beetje bij.  

boerebroélof
Oud profvoetballer Björn van der Doelen

Moluks carnaval 

In Venlo heeft het carnaval dit jaar een Moluks tintje. Voor het eerst organiseert de Molukse gemeenschap de boerebroélof, een typisch Venloos carnavalsspektakel. Voor Tasilo Pieck, muzikant en derde generatie Molukse Nederlander, is het belangrijk voor de verbinding en erkenning dat zij nu de touwtjes in handen hebben. Pieck is trots op de eerste generatie, de grootouders, en wil dat uitdragen. De traditie van de bruiloft stamt al uit het begin van de vorige eeuw en is een geliefd theatraal schouwspel.     

De kardinaal  

Niet alleen beneden de grote rivieren wordt er feest gevierd. Ook in Overijssel is de carnavalstraditie al jaren oud in de katholieke dorpen en steden. Het is het feest van noaberschap en omzien naar elkaar. Jan Riesewijk uit Losser verpleegt in het dagelijks leven mensen met dementie, maar met carnaval heeft hij, verkleed als kardinaal, de lachers op zijn hand. Hij is een bekendheid in het oosten van het land, waar hij feesten en gala’s opluistert met zijn Twentse humor. Carnaval is voor hem de ultieme uitlaatklep. 

Net als voorgaande jaren wordt Carnavalshart gemaakt in samenwerking met de regio omroepen L1 en Omroep Brabant. Deze reeks doet ook de Overijsselse omroep RTV Oost mee.

Carnavalshart is te zien van maandag 5 februari t/m vrijdag 9 februari om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.