Zoon overleden oud-prins is dit jaar prins

Op carnavals zaterdag overlijdt Harrie de Greeff plotsklaps aan een hartstilstand. Het komt als een schok in Pothuusbrug, zoals het Brabantse Grave heet in carnavalstijd. Een half jaar later, op de elfde van de elfde, wordt zoon Cas aangewezen als de nieuwe prins. Voor hem een emotioneel moment want is carnaval zonder zijn vader wel een feest? 

Carnavalszaterdag

De muziekkapel waar Cas in speelt treedt die carnvalszaterdag op in de feesttent aan de Loswal in Grave. ‘Mijn vader kwam kijken en meteen bij het eerste nummer ging hij dansen’, herinnert Cas zich. Harrie heeft die avond duidelijk plezier blijkt uit beelden waarop je hem swingend op de dansvloer ziet. Maar korte tijd later zakt hij in elkaar. Cas ziet hoe zijn vader wordt gereanimeerd. Zelf gaat hij naar buiten om de ambulance op te wachten, maar in zijn hart weet hij dat het niet goed is. 67 jaar oud overlijdt Harrie ter plaatse, midden in de carnavalssfeer. Nog diezelfde avond wordt het volkslied van Grave voor Harrie gespeeld. Op verzoek van de familie gaat het carnaval de volgende dagen gewoon door. 

 

Harrie
Cas en zijn vader Harrie

In hart en nieren

Harrie de Greeff is prins carnaval in 1982. Hij houdt van het volksfeest en stort zich er elk jaar met passie in. Cas is dan nog een jongetje en kijkt op de tegen zijn vader, de Prins. ‘Wij zijn een echte carnavalsfamilie in hart en nieren.’ aldus Cas. Het hele jaar door was zijn vader in de weer met de carnavalsvereniging en de voorbereiding van het feest. In het dagelijks leven verkoopt Harrie campers. Hij is daar in de jaren zeventig mee begonnen en Cas gaat later met hem samenwerken. Twee jaar geleden stopt Harrie om met pensioen te gaan en neemt Cas de zaak over: ‘Daar heeft hij niet lang van kunnen genieten en dat is sneu.’

‘Wij zijn een echte carnavalsfamilie in hart en nieren.’

Cas de Greeff

Een lampje dat brandt

Al in mei krijgt Cas de vraag: wil hij de volgende Prins Carnaval zijn? Het is dan nog maar luttele maanden na het verlies van zijn vader. Het overvalt hem. Aan de ene kant is er de jongensdroom die uitkomt, maar aan de andere kant is er het gemis: ‘Ik had carnaval graag met mijn vader willen vieren. Ik zal bij de carnavalsmis op zondag nog wel een woordje aan hem wijden.’  Vader Harrie is er ook symbolisch bij. Cas draagt zijn vader met zich mee op een speciaal gemaakte onderscheiding. ‘Daar staat een luchtballonnetje op. In de ballon zit een lampje. Een lampje dat voor hem brandt.’ 

Prins Tita de 42ste is ervan overtuigd dat zijn vader ‘apetrots’ zou zijn dat hij nu de scepter zwaait over de carnavalsvereniging in het Brabantse Grave.

Carnavalshart is te zien van maandag 5 februari t/m vrijdag 9 februari om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.