President van Suriname Chan Santokhi, Jan Terlouw en Monic Hendrickx zijn de volgende drie gasten van het nieuwe seizoen van College Tour. Eerder liet Huys al weten dat schrijfster Margaret Atwood, bondscoach Sarina Wiegman en viroloog Marc van Ranst te gast zijn in College Tour.

Chan Santokhi, President van Suriname

Chan Santokhi volgde ruim een jaar geleden Desi Bouterse op als President van Suriname. Zijn aanstelling werd met luid gejuich ontvangen na de jaren onder Bouterse. Maar wat Santokhi aantrof was een land aan de bedelstaf, vastgeroeste corruptie en miljarden aan staatsschuld. De coronacrisis verslechterde de economische situatie in Suriname nog verder. Aan Santokhi nu de zware taak om het land er weer bovenop te helpen. In de jaren ’80 studeerde Santokhi in Apeldoorn aan de politieacademie. Terug in eigen land groeit hij al snel uit tot dé crime fighter van Zuid-Amerika. Menig bolletjesslikker en drugsbaron eindigt bij hem achter de tralies. Als politiecommissaris en Minister van Justitie en Politie was Santokhi nauw betrokken bij het onderzoek naar de Decembermoorden, met als hoofdverdachte zijn voorganger Desi Bouterse. Van hem kreeg hij de illustere en inmiddels tot geuzennaam uitgegroeide bijnaam: ‘sheriff’.

Opname: Zaterdag 11 september, om 15:00 uur, de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Uitzending: Dinsdag 14 september, om 20:35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meld je aan voor Chan Santokhi

Jan Terlouw, schrijver, politicus en kernfysicus

‘Eminence’ grise van de nationale politiek, Jan Terlouw, is te gast in College Tour bij KRO-NCRV op het moment dat de formatie muurvast zit: “Waar blijft in vredesnaam een nieuw kabinet?” liet Terlouw zich onlangs ontvallen. Hoe kijkt hij naar de toekomst van de democratie, de volwassenheid van de politieke leiders en de immense problemen waar jongeren mee worden geconfronteerd? Jan Terlouw – schrijver, natuurkundige en politicus – schreef tientallen bestsellers, waaronder het later verfilmde boek Oorlogswinter. Als politicus is hij verbonden aan D66. In twee kabinetten-Van Agt diende Terlouw als minister van Economische Zaken en als vicepremier. Vandaag de dag zet Terlouw zich actief in tegen klimaatverandering. De generatie die daar het meest mee te maken krijgt, studenten, gaat met Terlouw in gesprek in College Tour. 

Opname: maandag 20 september om 12:00 uur, Museum Prinsenhof in Delft.

Uitzending: dinsdag 21 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meld je aan voor Jan Terlouw

Monic Hendrickx, actrice

De misdaadkoningin van de Nederlandse onderwereld. Althans, voor wie vijf seizoenen lang de Nederlandse KRO-NCRV-hitserie Penoza volgde. Hendrickx kreeg veel lof voor haar rol als Carmen van Walraven, die moest balanceren tussen huisvrouw en ‘godmother’ van een crimineel imperium. Hendrickx studeerde in Eindhoven aan de Toneelschool. Ze kreeg de hoofdrol in films als ‘De Poolse Bruid’ en ‘Kenau’. Voor haar acteerprestaties won ze vier Gouden Kalven en tal van binnen-en buitenlande prijzen. Vanaf december is Monic Hendrickx te zien in de psychologische horrorfilm ‘De Openbaring’, een film die zich afspeelt tijdens de eerste corona-lockdown.

Opname: dinsdag 21 september om 15:30 uur, Westerliefde (Westerpark) in Amsterdam.

Uitzending: dinsdag 28 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meld je aan voor Monica Hendrickx

Margaret Atwood in Paradiso

Vanwege de grote belangstelling zijn de opnames met bestsellerauteur Margaret Atwood verplaatst naar Paradiso. Hierdoor kunnen meer studenten hun vraag stellen aan de schrijfster van The Handmaid’s Tale. Wil je erbij zijn? 

Meld je aan voor Margaret Atwood!