Twan Huys maakte vandaag de eerste drie gasten van College Tour bekend bij het programma Spraakmakers bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. Studenten die een vraag willen stellen aan een van de gasten kunnen zich vanaf nu aanmelden!

College Tour wordt voor de tweede keer door de KRO-NCRV uitgezonden. In het vorige seizoen waren o.a. Ilse DeLange, Femke Halsema en Svetlana Tichanovskaja te gast. Binnenkort maakt Twan Huys nog drie nieuwe gasten bekend.

Sarina Wiegman

Sinds een aantal jaar staat het vrouwenvoetbal in Nederland écht op de kaart en kan niemand meer om onze Oranje Leeuwinnen heen. Dat succes komt geheel op het conto van bondscoach Sarina Wiegman (51), die deze zomer de overstap maakt naar het Engelse nationale vrouwenelftal. Na periodes als assistent- en interim-bondscoach, kreeg Wiegman in 2017 de leiding over de Nederlandse vrouwen. Daar behaalde ze veel successen mee: voor het eerst Europees Kampioen, de eerste keer in de finale op het WK én deze zomer stond ze voor het eerst in de geschiedenis met Oranje op de Olympische Spelen. Op haar laatste werkdag als bondscoach van het Nederlands elftal is stadion Galgenwaard in Utrecht het toneel voor College Tour met Sarina Wiegman – dé plek waar de weg naar dat Europees kampioenschap begon.

Opname: vrijdag 27 augustus, Stadion Galgenwaard in Utrecht
Uitzending: dinsdag 31 augustus, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Meld je aan voor Sarina Wiegman!

Marc van Ranst

Door de voortslepende coronapandemie geniet menig viroloog nationale bekendheid. De Vlaamse hoogleraar virologie Marc van Ranst (56), die al prominent adviseur van de Belgische regering was tijdens de vogelgriep in 2007 en tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009, kent inmiddels de keerzijde van die bekendheid. Toen in mei van dit jaar bleek dat de extreemrechtse en gewapende ex-militair Jürgen Conings het op hem gemunt had, moest Van Ranst met zijn gezin onderduiken in een safehouse. Maar ondanks overgebleven Conings-sympathisanten en vele luidruchtige coronasceptici, laat Van Ranst zich niet de mond snoeren. Op sociale media zoekt hij actief de confrontatie met criticasters. Dat leidde tot een rechtszaak met de bekendste coronacriticus van Nederland, Willem Engel, die Van Ranst beschuldigt van laster. Hij is vlak voor de uitspraak in deze rechtszaak te gast in College Tour

Opname: vrijdag 3 september, in Rotterdam
Uitzending: dinsdag 7 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Meld je aan voor Marc van Ranst!

Margaret Atwood

The Handmaid’s Tale: voor miljoenen kijkers wereldwijd een televisieserie die je alleen maar kunt binge watchen. Maar de inmiddels wereldberoemde vrouwen in rode mantel en witte kap komen uit de pen van Margaret Atwood (81), die het gelijknamige boek schreef in 1985. Atwood, geboren in Canada, is internationaal bekend als romanschrijfster, dichter, feminist, politiek activist en literair criticus. Voor haar werk won ze vele prijzen, waaronder twee keer de prestigieuze Booker Prize en ieder jaar wordt haar naam genoemd voor de Nobel prijs voor de literatuur. Sinds het grote succes van de televisieserie zijn de kostuums uit The Handmaid’s Tale regelmatig door vrouwen ingezet bij protesten als symbool tegen het inperken van vrouwenrechten. De Posthoornkerk in Amsterdam vormt het decor voor College Tour met Margaret Atwood.

Opname: maandag 27 september, Posthoornkerk in Amsterdam
Uitzending: dinsdag 28 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Meld je aan voor Margaret Atwood!

College Tour, vanaf dinsdag 31 augustus om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Studenten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de opnames.