De radiopresentatoren van KRO-NCRV komen in mei met het initiatief Lief gebaar in actie voor mensen in armoede in Nederland. Hans en Andrea van De ochtend willen hiervoor iets betekenen. ‘We leven in tijden waarin het duur is om naar culturele evenementen te gaan.' 

Hans en Andrea vervolgen: 'Ook klassieke concerten zijn niet goedkoop om te bezoeken. Voor veel mensen is het daarom onmogelijk geworden om te genieten van een mooie avond vol muziek. Daarom willen wij persoonlijk met een luisteraar die het niet breed heeft naar een klassiek concert gaan. Hiermee hopen we luisteraars van De ochtend te inspireren ook iemand een mooie avond te bezorgen’. 

Het goede voorbeeld

Bij De Ochtend wordt er aandacht besteed aan cultuurarmoede. Want nu alles duurder wordt, wordt cultuur ook duurder. Veel mensen die in armoede leven, zijn al jaren niet meer naar zoiets als een festival geweest, want dat is niet het eerste waar je geld aan uitgeeft terwijl het zoveel levensvreugde kan geven.

Bekijk het fragment van De ochtend hieronder. 

Andrea van Pol in De ochtend
6 min 11 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De concerten 

De concerten waar Andrea en Hans luisteraars mee naar toe hebben genomen zijn Beethovens Fidelio in Den Haag en dirigent Conrad van Alphen met Sinfonia Rotterdam en Vadym Kholodenko in Beethovens Vierde pianoconcert in Amsterdam.

Bekijk hieronder de video waarin Andrea een luisteraar meeneemt naar Kholodenko met Beethovens 4de in het Concertgebouw. 

Andrea van Pol met luisteraar bij klassiek concert
3 min 40 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Geef een toegift

Er zijn ook mensen die zich dit wel kunnen veroorloven maar niemand hebben om mee te gaan. Hoe mooi zou het zijn als we deze mensen kunnen koppelen? Dat kan via Geef Een Toegift. Dit is een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals, een samenwerkingsverband van meer dan 40 landelijke festivals. Door het hele land roepen de festivals publiek op om een entreekaartje te kopen voor iemand met minder financiële middelen. 

Geef een toegift

De ochtend  is elke dag van 07:00 tot 09:00 uur te beluisteren op NPO Klassiek. Vanaf 1 mei staat het programma elke dag in het teken van Lief gebaar .