In De prijsknaller zagen we dat goedkope bosjes rozen vaak geproduceerd worden tegen veel te lage lonen. Hiermee worden mensenrechten overtreden. Maar wat kunnen wij als consument zelf doen, om er zeker van te zijn dat mensen die in de rozenketen werken een eerlijk loon ontvangen? 

Andrea Rusman van True Price deed onderzoek naar de verborgen kosten van de Afrikaanse roos. In de aflevering geeft ze twee tips waar je op kunt letten bij het kopen van een bosje rozen. Ze geeft hierbij aan dat je er ondanks deze tips helaas niet helemaal zeker van kunt zijn dat de mensen die in de keten werken een eerlijke prijs krijgen. Toch kunnen onderstaande tips helpen.

Vraag aan de supermarkt of bloemist hoe het zit met de mensenrechten

Andrea Rusman

1. Let op certificering 

Let op certificering, bijvoorbeeld op Fairtrade. Ook sommige supermarkten verkopen Fairtrade rozen. Bloemen met certificering worden vaak onder betere omstandigheden gemaakt dan bloemen zonder certificering. Hier op letten kan al helpen.  

2. Vraag!  

Of je nu rozen koopt bij de bloemist of in de supermarkt, vraag hoe het zit met de mensenrechten. Zijn ze ethisch geproduceerd? Verdient iedereen in de keten een eerlijk loon? Bel ze op, stuur een mail of vraag het in de winkel. Weten ze het antwoord niet? Vraag dan of ze het voor je uitzoeken. “Het is hun verantwoordelijkheid om jou te kunnen vertellen hoe het zit,” geeft Andrea aan.

Kijk de aflevering terug!

Ga jij hier op letten, de volgende keer dat je een bosje rozen koopt?
Keuzen