Naar aanleiding van het onderzoek voor de documentaireserie De restaurantmoord hebben wij verschillende betrokken instanties om een reactie gevraagd.

De reactie van de officier van justitie

“Naar aanleiding van uw mail over de zaak Mok kan ik u nog het volgende meedelen maar eerst nog een enkele opmerking vooraf.

Het verleden is een land hier ver vandaan, ze deden daar dingen anders. Dat gaat ook op voor de opsporing en vervolging. De zaak Mok speelde nog in de tijd van de gemeentepolitie. Politie en OM zijn nu veel anders georganiseerd en professioneler dan toen, methoden en technieken zijn voortgeschreden om maar een paar dingen te noemen.

Wat wel is gebleven is dat de politie strafbare feiten opspoort en dat het OM beslissingen neemt omtrent de vervolging van verdachte personen. De wettelijke bepaling dat het OM de leiding heeft over de opsporing is onder meer een nette manier om te zeggen dat de minister niets over te zeggen heeft over vervolging.

N.a.v uw vragen het volgende.

De illegale kok die ook tipgever zou zijn zegt mij helemaal niets. Ik heb daar in die zaak nooit iets over gehoord cq besproken, laat staan iets over beslist, tenzij het wel heel erg diep is weggezakt in mijn geheugen.

Naar mijn herinnering is het onderzoek indertijd stopgezet omdat er geen perspectief meer inzat en er ook steeds minder menskracht beschikbaar was. Er moesten ook toen prioriteiten worden gesteld.

Het stilliggende onderzoek is ogm hervat omdat er CID info was binnengekomen. Ik weet niet hoe de CID info is verkregen, volgens mijn herinnering was er indertijd nog geen CID officier van justitie.

Een stilliggend opsporingsonderzoek heeft overigens geen officiële handeling of formele basis nodig om te worden hervat. 

De CID info gaf een bepaalde richting aan, in het eerste onderzoek is heel ruim gekeken (ik meen ook nog met een bericht bij Opsporing Verzocht). Die nadere CID info is nagelopen.

Mij is niets bekend over het willen intrekken van (valse?) verklaringen. Maar meer in het algemeen geldt dat een verklaring niet kan worden ingetrokken, wel kan een nieuwe verklaring worden afgelegd, dan zitten er twee (of meer verklaringen) in het dossier.

Naar aanleiding van het opsporingsonderzoek is de zaak aan de rechter voorgelegd. Tijdens de openbare behandeling konden de verdachten, bijgestaan door hun advocaten, alles naar voren brengen wat zij wilden. In hoger beroep ook weer. 

Ruim nadat de uitspraken onherroepelijk waren geworden hebben een of meer verdachten een herzieningsverzoek gedaan wat is toegewezen. Daarna heeft het Hof de zaak wederom in zijn geheel behandeld en ook daar konden de verdachten wederom alles naar voren brengen wat zij wilden.

Het uiteindelijke oordeel is wellicht voor een of meer personen teleurstellend maar dat brengt nog niet met zich mee dat er sprake is van dwaling want gelet op de gehele rechtsgang lijkt het me dat er een eerlijk proces heeft plaats gevonden.”

De documentaireserie De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen bij KRO-NCRV op NPO Start.