Voetbal en LHBTIQ+, het is helaas een ingewikkelde combinatie in Nederland. Daarom lanceerde KRO-NCRV op 16 mei op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig startte met de KRO-NCRV-serie De roze supporters op NPO 3 op die avond. Deze vierdelige docuserie toont de broodnodige strijd van LHBTIQ+ voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij.

In de campagne die te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook, spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij. De campagne #Spreekjeuit bestaat uit drie fases waarbij ook nadrukkelijk voetbalfans worden aangesproken op wat zij zelf kunnen doen tegen kwetsende spreekkoren en teksten in de stadions. De campagne #Spreekjeuit is ontwikkeld door content- en activatiebureau Helden van Barbara Barend. De campagne werd ook opgenomen in het wekelijkse Nieuwsbegrip op basisscholen, waarbij kinderen begrijpend leren en lezen aan de hand van actueel nieuws. Diverse media, van NOS.nl tot marketingvakbladen, berichtten over de campagne.

Minister haalt campagne aan in antwoord op Kamervragen
In oktober 2022 werd door minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Helder van Langdurige Zorg en Sport de campagne eveneens aangehaald in antwoord op Kamervragen van Kamerleden Werner en Van Dijk van CDA over homofobie in de voetballerij: "
 De aanpak van homofobie in het voetbal is een gezamenlijke opdracht van ons allemaal. Het is daarom belangrijk dat clubs, trainers en voetbalspelers zich hier luid en duidelijk tegen uitspreken. Deze opgave ligt echter niet alleen bij het voetbal. Het is belangrijk dat fans en anderen ook stellingnemen. De stevige inzet van roze voetbalverenigingen en de KRO-NCRV campagne #Spreekjeuit-onlinecampagne tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions- zijn hier goede voorbeelden van."

De video van Anouk Hoogendijk is hier te bekijken.
De video van Rafael van der Vaart is
hier te bekijken.
De video van Stefan de Vrij is
hier te bekijken.