Rafael van de Vaart, Stefan de Vrij en Anouk Hoogendijk spreken zich uit tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions

In de campagne #Spreekjeuit spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij.

Campagne broodnodig

Voetbal en LHBTIQ+, het is helaas een ingewikkelde combinatie in Nederland. Daarom lanceert KRO-NCRV op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig start met de nieuwe serie De roze supporters. Deze vierdelige docu toont de broodnodige strijd van LHBTIQ+ voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij. 'Helaas zijn elk weekend homofobe spreekkoren en opmerkingen schering en inslag op de voetbaltribunes en op het veld', licht KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers de noodzaak voor deze campagne toe. 'Samen met (oud-)internationals willen wij zo de miljoenen voetbalfans in ons land in beweging brengen om zich uit te spreken tegen homofobie. Voetbal is van iedereen en moet voor iedereen leuk zijn. Daarom willen wij dat de stille meerderheid zich luid en duidelijk uitspreekt tegen homofobe spreekkoren en opmerkingen. Of het nu op de tribune van een eredivisieclub is of bij de F’jes op zaterdagmiddag bij je lokale voetbalvereniging. Het enige wat telt, is de kleur van je voetbalhart!'

Stefan de Vrij, Rafael van der Vaart en Anouk Hoogendijk spreken zich uit

In de campagne die vanaf vandaag te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook spreken de drie (oud)profvoetballers zich uit tegen homofobie in de voetballerij. #Spreekjeuit bestaat de komende weken uit drie fases waarbij ook nadrukkelijk voetbalfans worden aangesproken op wat zij zelf kunnen doen tegen kwetsende spreekkoren en teksten in de stadions. 'Dit gedrag op de tribunes doet zoveel mensen pijn. Dat moet echt stoppen. De liefde voor voetbal én de club moet ons verbinden. Zulke spreekkoren en opmerkingen verpesten het zo voor alle supporters én de spelers.' Aldus Anouk Hoogendijk. 

KRO-NCRV voor verbinding in samenleving

Peter Kuipers: 'Als KRO-NCRV zijn we meer dan een omroep die inspirerende content uitzendt op tv, radio of online. We willen mensen in beweging brengen als de solidariteit in het gedrang komt. Zoals we ook afgelopen jaar hebben gedaan met een in regenboogkleuren verlichte Westerkerk tijdens Pride Amsterdam, of tijdens Paarse Vrijdag met acties voor middelbare scholieren. Want alleen met elkaar maken we een meer verbonden samenleving.'

De roze supporters

De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen.