Waarom ligt de één wakker en valt de ander als een blok in slaap? Frits Spits maakte vijf nachten lang radio over slapen, wakker zijn en de nacht. Hij bespreekt hoogtepunten, een terugblik en nog veel meer in De Slapelozen-podcast.  

In de eerste aflevering van De Slapelozen-podcast gaat Frits in gesprek met Merijn van der Laar. Hij is psycholoog en schrijver van het boek ‘Slapen als een oermens’. In de podcast vertelt hij over de slaap van jager-verzamelaars. Zij leggen minder de focus op slapen en al helemaal minder in negatieve zin. Zo hebben jager-verzamelaars bijvoorbeeld geen woord voor slapeloosheid. Op die manier krijgt het geen negatieve betekenis.  

Goede slaap: kwantiteit, kwaliteit en timing

Goede slaap bestaat uit een aantal punten: kwantiteit, kwaliteit en timing. Eén van de belangrijkste factoren is de kwaliteit. Voor goede kwaliteit is het van belang dat je allerlei slaapfases doorgaat. Hierin zijn met name de eerste 4,5 à 5 uur van belang. Dit is je diepe slaap. Mocht je dus om 23:00 in slaap vallen en 04:30 wakker worden. Maak je niet direct zorgen! Hoewel de kwantiteit minder is, heb je kwalitatief gezien misschien al het belangrijkste te pakken. Meer weten? 

Beluister hier De Slapelozen-podcast! 

De televisieserie van De Slapelozen is dagelijks te bekijken van maandag 29 november tot en met vrijdag 3 december, bij KRO-NCRV op NPO2. De starttijden hiervan variëren van 22.35 uur tot 23.15 uur. In het programma gaat Frits in gesprek met mensen die niet kunnen slapen.