De zorgzame slapeloze is onbaatzuchtig en verliest slaap om zijn dierbaren te kunnen beschermen. De kracht van liefde helpt hen door de nacht heen. Dromen voor diegene waar je van houdt.

Hulp

Minke Verdonk (45) is zelf een makkelijke slaper. Toch zijn haar nachten erg onrustig. Zo’n drie tot vijf keer per nacht stapt zij uit bed om haar dertienjarige zoon Kasper te helpen. Door een aangeboren, genetische afwijkingen werken zijn spieren namelijk niet zoals het hoort. Wanneer hij niet lekker ligt, een vervelende kriebel ervaart of zijn dekens verliest roept hij zijn moeder om hulp. Het is voor hen beide de normaalste zaak van de wereld (beluister fragment vanaf 33:04).

Onvoorwaardelijke liefde

Is zo’n intensieve nachtzorg eigenlijk wel vol te houden? Verdonk vertelt in het radioprogramma ‘De slapelozen’ dat het een enorme opoffering is maar dat het voor haar helemaal niet zo voelt. Haar zoon Kasper betekent alles voor haar en dit hoort nou eenmaal bij zijn leven. Toch voelt ze zich na een paar nachtelijke onderbrekingen wel eens geïrriteerd – een zwaar en verdrietig gevoel dat ze liever niet aan Kasper laat blijken. Ook zij is maar gewoon een mens.

De slapelozen, vanaf maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2