Als de zon plaats maakt voor de maan, maakt ons waken plaats voor een diepe slaap. De slapelozen die moeite heeft met het ritme van de nacht verliest zichzelf in tijd.

Slaapritme

Voor sommigen van ons is het hebben van een slaapritme niet zo vanzelfsprekend. Jopie Louwe Kooijmans (30) heeft moeite met het vinden van regelmaat ’s nachts. Door haar geconstateerde ADHD en autisme heeft ze haar hele leven al last van slaapproblemen. Wanneer ze probeert in slaap te komen, maakt haar hoofd overuren. Ze heeft moeite met ontspannen en aan niks denken lukt haar niet. Ook heeft ze minder besef van tijd waardoor ze niet altijd op de juiste tijd naar bed gaat (beluister fragment vanaf 35:32)

De slapelozen, maandag 29 november om 22.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Hoe creëer je meer rust voordat je je ogen sluit?

In een tijd waarin bijna iedereen aan zijn telefoon gekluisterd zit, is het volgens chronobioloog Marijke Gordijn belangrijk om rekening te houden met het licht van ons schermpje. Zet bijvoorbeeld de lichtintensiteit naar beneden en gebruik overdag de darkmodus. Door dit blauwe licht te filteren, wordt ons biologische ritme veel minder snel verstoord (beluister fragment vanaf 38:29).

De slapelozen, vanaf maandag 29 november om 22.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.