Terwijl de meesten van ons ’s nachts wegdwalen in een geborgen slaap, brengen de donkerste uren van de nacht voor de slapelozen onder ons juist rust, inspiratie, energie of een eindeloze gedachtestroom.

De nacht brengt veel magie en andere inzichten met zich mee voor de creatieveling en de nachtwerker. Voor de nachtbrakers onder ons komt de wereld ’s nachts pas écht tot leven. Zij kunnen zich aan het eind van de dag namelijk veel beter concentreren omdat hun biologische klok anders is ingesteld. In Nederland zijn er momenteel zo’n 1,2 miljoen mensen die in het holst van de nacht al onderweg zijn naar hun werk. 

Insomnia

Wat als je wel wil slapen maar het lukt niet? Voor sommigen lijkt de nacht een eindeloze strijd vol onrust en gewoel tussen de lakens. Slaapproblemen zijn voor velen helaas geen ver-van-mijn-bed-show. Eén op de vijf Nederlanders heeft moeite met in slaap komen. Slapeloosheid – ook wel insomnia – is de meest voorkomende slaapstoornis en komt voor bij zo’n tien procent van ons. Ook andere slaapstoornissen als hypersomnie en slaapapneu komen geregeld voor. Dit terwijl slaap ontzettend belangrijk is: onze hersens worden tijdens deze nachtelijke uurtjes namelijk schoongespoeld zodat emoties en gebeurtenissen van de dag worden verwerkt. 

Eén op de vijf Nederlanders heeft moeite met in slaap komen

Een luisterend oor

In 5 opeenvolgende nachten in augustus biedt presentator Frits Spits in zijn intieme studio een week lang een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten. Want wat als slapen niet vanzelfsprekend is? Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen slapelozen aan Frits hun verhaal, middenin de donkerste uren van de nacht.

De slapelozen, vanaf maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2