De slimste mens is een tv-quiz, waarin bekende Nederlanders met elkaar de strijd aangaan. De quiz wordt telkens gespeeld door drie kandidaten. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk seconden te halen.

Verloop van het spel

De kandidaat met de meeste seconden gaat door naar de volgende aflevering. Ook de kandidaat die als tweede is geëindigd mag naar de volgende aflevering. In de laatste week van het seizoen wordt de finale gespeeld. De kandidaten die de meeste afleveringen hebben meegespeeld, nemen het tegen elkaar op. 

Rondes

In De Slimste mens worden verschillende rondes gespeeld.

  • 3-6-9
  • Open deur
  • Puzzel
  • De galerij
  • Het collectieve geheugen

Presentatie

De slimste mens wordt gepresenteerd door Philip Freriks. Maarten van Rossem houdt - als jurylid - alles in de gaten en voorziet hier en daar van commentaar.

Recordaantal kijkers

In het winterseizoen van 2022-2023 heeft De slimste mens een recordaantal kijkers gehaald. Gemiddeld keken er 2,6 miljoen mensen naar het programma. Wist jij trouwens dat Rob Kemps - bekend van de Snollebollekes - in 2021 de slimste mens is geworden?

Nieuw seizoen

Het 24ste seizoen van De slimste mens begint in de zomer. Het programma is dan van maandag tot en met donderdag vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1. 

De slimste mens terugkijken? Dat kan hier!