In de tweede aflevering van De slimste mens vertelt Maarten van Rossem dat hij een hekel heeft aan koosnaampjes. Maartens mening is duidelijk. Maar waarom voelen we eigenlijk de behoefte om koosnaampjes te gebruiken? 

‘Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan koosnaampjes,’ vertelt Maarten van Rossem. ‘Ik vind zelfs het afkorten van namen verwerpelijk. Als de relatie stukloopt is het extra pijnlijk. Dan hangt dat woord in de lucht voor de eeuwigheid.’

Bekijk het fragment.

Maarten van Rossem
44 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Maarten van Rossem over koosnaampjes

Koosnaampjes en babypraat 

Het gebruiken van koosnaampjes kan volgens neuroantropoloog Dean Falk verband houden met je moeder. Ze vergelijkt koosnaampjes met babypraat: ‘Het drukt liefde uit en versterkt de band tussen de moeder en de baby,’ vertelt ze.  
 
‘Koppels die zo met elkaar praten, keren terug naar hun eigen ervaringen toen ze baby’s waren. En naar hun eerste liefde: hun moeder,’ vervolgt Falk. 

Verbondenheid 

Professor Suzanne Degges-White schrijft op Psychology Today dat het gebruik van eigen persoonlijke uitdrukkingen, zoals koosnaampjes, een teken is van een sterke relatie. Het is een manier om verbondenheid uit te drukken, net als dat partners vaak aan één blik al genoeg hebben. 

Maartens bijnamen 

Is het je weleens opgevallen dat Maarten in De slimste mens steeds weer op een nieuwe manier wordt aangekondigd? Van ‘badmeester in het kennisbassin’ tot ‘gids in de feitenjungle’. Met deze ‘koosnaampjes’ lijkt Maarten geen moeite te hebben, blijkt uit deze compilatie.

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens