Het is bijna zover: de finale van de befaamde kennisquiz! Drie kandidaten gaan voor de allerlaatste keer de strijd aan voor de felbegeerde titel De slimste mens 2023. Wie neemt vrijdag 8 september plaats in de blauw-gele studio? En wat waren de hoogtepunten van onze finalisten? 

Jörgen Tjong A Fong 

Hij is theatermaker, directeur van het oudste nog bestaande theater van Amsterdam De Kleine Komedie en óók nog eens topfavoriet in de spelshow: Jörgen Tjong A Fong neemt in de allesbepalende finale opnieuw plaats in de stoel. 

Hij deelde zijn grote liefde voor het Eurovisiesongfestival en wist maar liefst zeven afleveringen op rij een ticket naar de volgende aflevering te veroveren. Hij kroonde zichzelf vijf keer tot de slimste van de dag, en hoopt nu ook de titel De slimste mens 2023 binnen te slepen. Jörgen: ‘Deze afloop had ik nooit kunnen voorspellen.’ 

‘Deze afloop had ik nooit kunnen voorspellen.’

Jörgen Tjong A Fong

Nandi van Beurden 

Ook Nandi van Beurden maakt vrijdag opnieuw haar entree in de studio. De musicalster schrijft geschiedenis: nog nooit eerder wist een musicalacteur het zo ver te schoppen in de kennisquiz. Al zingend neemt ze maar liefst zeven afleveringen deel aan het spel, en ging ze er drie keer met de dagwinst vandoor. 

Ook deelt Nandi wijze levenslessen. Ze vertelt hoe een bloeddonatie destijds haar leven redde, toen ze leed aan acute leukemie. Ze pleit daarom voor het doneren van bloed én kijkt anders tegen het leven: ‘Ik ben vooral afgestapt van de bucketlist. Je moet opschrijven wat je hebt gedaan en bereikt, en daar even bij stil staan.’ Wordt Nandi de eerste musicalacteur die zichzelf de slimste mag noemen?

Tom Kleijn 

De razend fanatieke journalist Tom Kleijn gaat voor de laatste keer de strijd aan in de gevreesde finale. Hij is een gewaagde tegenstander. Tom overleefde zeven afleveringen en mocht zichzelf zes keer de slimste van de dag noemen.  

De verslaggever weet ook nog eens een nieuwe topscore neer te zetten: met 511 seconden behaalt hij één van de tien beste scores ooit! Toch had hij het maar moeilijk met zijn eerdere verlies aan het begin van het seizoen: ‘De nachten na het verlies kon ik bijna niet slapen.’ Zal zijn deelname aan de finale hem ook wakker houden of neemt hij de buit mee naar huis? 

De slimste mens, iedere werkdag om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.