Meer leven in je tuin, wie wil dat nou niet? Insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Stefan Stasse zet vier tips op een rij om van je tuin een fijnere plek voor insecten te maken. 

Insecten spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit. Ze ruimen verrot voedsel en kadavers op en zorgen voor de bestuiving van groente en fruitgewassen. Ook zijn ze zelf voedsel voor veel andere dieren.

Toch gaat het slecht met deze kleine beestjes. Duitse onderzoekers becijferden dat 75% van de vliegende insecten is verdwenen in de afgelopen 27 jaar. Wat kan je daaraan doen?

1. Laat bladeren liggen

De makkelijkste manier om meer insecten in je tuin te krijgen is door minder te tuinieren. Laat het gras wat langer groeien en laat in de herfst de bladeren liggen. Haal oude planten niet meteen weg, want in de holle stengels krioelt het van de insecten.

Laat takken liggen en haal niet al het onkruid weg. Wormpjes, spinnen, vogels, salamanders en egels zijn gek op snoeihout. Ook egels, eekhoorns en padden vinden het heerlijk om rond te scharrelen tussen de bladeren en ander snoeiafval. 

Bladeren

2. Neem een vijvertje

Insecten, maar ook vogels hebben water nodig om te overleven. Libellen leggen bijvoorbeeld hun eitjes in water. De larven voeden zich vervolgens in het water met de larven van kleinere diertjes zoals muggen. Na een jaar komen de larven uit het water om de rest van hun leven door te brengen als libellen. 

Het leukst is om zelf een vijver te graven, maar als je daar geen plek voor hebt is een minivijvertje in een oud wijnvat of gewoon een waterschaal een goed alternatief. 

Vijver met libellen

3. Wip tegels uit je tuin

Insecten houden niet van een tegeltuin. Tegels zorgen ervoor dat het water niet weg kan stromen en ze hebben er nergens plek om te schuilen.

In plaats van een pad van tegels kan je bijvoorbeeld een paadje van natuurlijke materialen, zoals houtsnippers, steentjes, zand en boomschijven aanleggen. Een soort blotevoetenpad. Zo'n pad laat het water goed weglopen en diertjes die van donkere plekjes houden voelen zich er thuis.

Tuintegels

4. Bouw een insectenhotel

Bijen en andere insecten houden van warme, droge plekjes. Van een oud kistje, wat blokken hout, bamboerietjes- en stokken maak je makkelijk een insectenhotel. In BinnensteBuiten legt Anne Wieggers uit hoe je een insectenhotel bouwt

1. Boor wat gaten van 3 tot max. 8 mm in de blokken hout, hier gaan de metselbijtjes in. Zorg voor lange, gladde gaten. Anders beschadigen hun vleugeltjes door de splinters. Plaats de blokken hout in het kistje. 

2. Zaag de bamboestokken en bamboerietjes op maat en plaats ze in het kistje. 

3. Je kunt ook een potje met leemgrond in het kistje zetten. Zandbijtjes en andere insecten zijn er gek op. Zet 'm onderin vanwege het gewicht.

Een insectenhotel
Ik laat de bladeren in mijn tuin liggen
  1. Ja, ik vind biodiversiteit belangrijk 0% (0 votes)
  2. Nee, ik hou van een opgeruimde tuin 25% (1 vote)
  3. Ik heb geen tuin 75% (3 votes)

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg