Moet er in samengestelde woorden als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen wel of geen koppelteken? En is het apenpokken of apepokken? Op zaterdag 26 november, live vanuit het Forum in Groningen, presenteren NPO Radio 1 en De Taalstaat voor de vijfde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits.

Deelnemende BN'ers

Er doen een hoop bekende gezichten mee. Dit jaar worden de pennen voor het Dictee geslepen door luisteraars van De Taalstaat en prominenten als operazangeres Francis van Broekhuizen en verslaggever en De slimste mens-finalist Bram Douwes. Bekende KRO-NCRV-gezichten Margriet Vroomans (De Ochtend van 4) en BinnensteBuiten presentatrice, culinair journalist en schrijfster Nadia Zerouali doen ook mee.

Groot Dictee der Nederlandse Taal

Groot Dictee der Nederlandse Taal 2022

Bekijk alle BN'ers die meedoen!

Ik ben benieuwd!

Schrijf mee!

Luisteraars van De Taalstaat kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of in één van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De dikke Van Dale).

De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door De Taalstaat-luisteraar Suzanne Voets, een 20-jarige student die slechts drie fouten had. Cabaretier Pieter Derks was de beste prominente deelnemer met maar vijf fouten.

Genootschap Onze Taal heeft tien moeilijke dicteewoorden geselecteerd zodat je je kennis kunt testen in dit spelspel. Klik op de link hieronder om het spel te starten. Na afloop zie je welke woorden je goed hebt. Hoe staat het met jouw kennis over dicteewoorden?

Voorbereiden op het Groot Dictee: doe het dicteewoorden-spelspel!

Klik hier