Ploggen: werk aan je conditie én een schoner milieu

Al eens gehoord van ploggen? Het is een combinatie van joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Door tijdens het joggen steeds te stoppen om afval op te rapen, ben je eigenlijk een intervaltraining aan het doen. Zo werk je aan een betere conditie én zorg je voor een schonere omgeving.

Klinkt ploggen als jouw toekomstige weekendactiviteit? Bereid je dan goed voor! Bij ploggen komt namelijk veel kijken. 
 

Wat heb ik nodig tijdens het ploggen? 

  • Handschoenen

Tijdens het ploggen kan je allerlei dingen tegenkomen, waaronder scherp glas. Draag dikke handschoenen om te voorkomen dat je jezelf pijn doet.
 

  • Veiligheidsvestje

Ren je liever overdag of ’s avonds? In beide gevallen is het belangrijk om gezien te worden. Zo schrikken mensen niet als je opeens stopt met rennen om iets op te ruimen. Alles voor de veiligheid!
 

  • Een vuilniszak

Bij voorkeur gebruik je een biologisch afbreekbare vuilniszak, maar een gewone kan ook (wel minder ecologisch verantwoord natuurlijk).
 

  • Hardloopschoenen

Als je gaat ploggen is het belangrijk om schoenen te dragen die veel stevigheid bieden, zodat je onderweg geen last van je voeten krijgt. Het kan namelijk voorkomen dat je op paden terechtkomt waar je normaal niet rent, omdat mensen daar afval hebben laten rondslingeren. Denk aan stoepen, bosjes of bermen. Goed beschermen dus, die voeten!

Wacht niet langer, trek je hardloopschoenen aan en verbeter het milieu én je conditie in één klap. Succes!

Ploggen met Teun

Ook Teun van de Keuken, presentator van het KRO-NCRV programma De vuilnisman waagt zich aan het ploggen. Zien hoe hij de straten afvalvrij maakt? Kijk dan de aflevering terug.

De vuilnisman terugkijken

Ga jij beginnen met ploggen?
  1. Ja! Gezond én milieuvriendelijk 0% (0 votes)
  2. Misschien wel! 100% (1 vote)
  3. Nee, niks voor mij 0% (0 votes)

Meer groene inspiratie?

Morgen kan groener. Daarom laten we met programma’s en initiatieven zien hoe bijzonder de natuur om ons heen eigenlijk is. Door de natuur meer te waarderen, geven we een gezonde planeet door.

Zin in morgen