Wie mag een kind? En wie beslist dat? In de driedelige documentaireserie Dilemma’s van dokters  worden zowel de personen met een grensverleggende kinderwens als hun artsen gevolgd. Een vrouw die zonder partner een kind wil krijgen, terwijl ze tot voor kort een doodswens had. Een homostel dat al tien jaar droomt van een baby. Ouders die ‘met z’n vieren’ een kind krijgen. En een lesbisch stel bij wie de ene vrouw zwanger wordt van de eicel van de ander.

Sinds 2019 kan en mag in Nederland steeds meer op het gebied van vruchtbaarheid en voorplanting. Waar zogenoemde ‘wensouders’ voorheen naar het buitenland werden verwezen voor commercieel draagmoederschap of adoptie, kunnen ze nu in eigen land geholpen worden. Tegelijkertijd brengt dit voor hun behandelaars ook nieuwe dilemma’s met zich mee. Want waar ligt de grens? Mag iedereen een kind? En zo ja, in welke constructie? 

Kinderwens

Gynaecoloog Marieke Schoonenberg is werkzaam in een Brabantse vruchtbaarheidskliniek. Samen met haar collega’s bepaalt zij welke kinderwens wel of niet in behandeling wordt genomen. Hierbij worstelen ze dagelijks met bijzondere, emotionele en ook ingewikkelde vraagstukken. Een aantal van deze ethische kwesties komen in de documentaireserie aan bod. Waaronder de kinderwens van een vrouw die tot drie jaar geleden een doodswens had. Is haar neiging om zichzelf te snijden echt weg? Komt de depressie niet terug? Is er voldoende steun in de omgeving als zij straks een kind heeft? Ook wordt een homostel gevolgd dat al tien jaar droomt van een baby. De 40-jarige zus van één van de mannen wil haar eicel donoren, maar er is nog geen draagmoeder in beeld. Mogen zij al een traject in? Is het eitje niet te oud tegen de tijd dat ze iemand gevonden hebben?

Transparantie

Dilemma’s van dokters laat de uitdagingen en dilemma’s zien waar vruchtbaarheidsartsen en wensouders mee te maken krijgen. Door deze verschillende vragen en dilemma’s transparant en van nabij te laten zien, willen de artsen en de wensouders de discussie over grensverleggende kinderwensen op gang brengen. Want nu valt de beslissing vaak binnen de gesloten muren van vruchtbaarheidsklinieken.

De serie is geregisseerd door Miranda Grit (Pointer) en Els van Driel. In 2021 won zij een Gouden Kalf met de KRO-NCRV 2Doc: Shadow Game. Actrice Olga Zuiderhoek is te horen als voice-over.

Dilemma’s van dokters is vanaf maandag 13 juni om 22.15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2