Hoe houdt Janneke Jelies haar huis zo knap?

Een schoon huis met kleine kinderen is vaak een uitdaging. Helemaal in de zomer! Hoe lukt het Janneke Jelies om haar huis zo ‘knap’ te houden, met ook nog eens negen thuiswonende kinderen? Lees haar tips.

Wat doe jij met lekkende ijsjes, om te voorkomen dat je huis binnen een paar minuten overloopt van de mieren? 

Zoveel mogelijk buiten alles opeten, het liefste met een bakje eronder. En natuurlijk valt er wel eens wat naast, maar dan ruim ik het meteen op. Jennie heeft er ook al oog voor dus die loopt net als ik rond met een doek. En ik heb ze geleerd om plakkerige handjes zo snel mogelijk schoon te maken. En soms zijn mieren gewoon niet te voorkomen met kleine kinderen.

Hoe zorg je dat het in huis lekker koel blijft tijdens hoge zomerse temperaturen? 

Overdag alles dichthouden. Niet in- en uitlopen, en als het dan echt moet het liefste allemaal tegelijk even naar binnen. Pas ’s avonds de deuren opengooien. Op zolder hebben we vloerbedekking geplakt tegen de buitenkant van de ramen om de warmte tegen te gaan. Maar we zouden in de toekomst wel graag airco willen.

Met warm weer spelen kinderen het liefste buiten met hun voeten in het zand, badje in, badje uit. Wat is jouw tip om je huis niet in een modderpoel te laten veranderen? 

Ik was de kinderen buiten al af. Ik zit er continue bovenop; dat is ook de kracht van je huis zo knap houden. Ook hebben we een voetenbadje bij het zwembad. En waar Johan echt goed aan heeft gedacht is onze douche beneden. Zodra ze binnenkomen, eerst even onder de sproeier.

Ik zit er continue bovenop; dat is ook de kracht van je huis zo knap houden.

Janneke Jelies

Met warm weer is schoonmaken extra zwaar. Hoe maak je het voor jezelf een beetje makkelijk?

In de zomer heb ik sowieso wat minder werk, want ze lopen meestal de hele dag buiten in hun zwempak. En daardoor blijft het binnen netjes en heb ik minder was. Ze mogen niet naar boven, anders raak ik het overzicht kwijt. Beneden hebben we een speelkamer, trampoline, zwembad; dus ze hoeven niet naar boven. En het werk dat ik moet doen, doe ik het liefste ’s avonds. Als het al een beetje is afgekoeld.

Warm weer = zweten! Hoe krijg je een zweetlucht het beste uit kleding? 

Veel laten luchten, en anders even wassen op een kort programma. Ook heb ik van die lekker ruikende sprays voor de ergste luchtjes.