Hoe zorg je ervoor dat planten sneller groeien? Online wordt door sommigen beweerd dat het praten tegen een plant de groei bevordert. In Factcheckers gaan Tim Senders, Joep van Deudekom en Marijn Frank op onderzoek uit. Groeien planten echt sneller als je lief tegen ze praat? En hoe reageren planten op heavy metal muziek?

Planten zijn gevoelig

Het team van Factcheckers voert voor dit onderzoek twee verschillende experimenten uit. Tims onderzoek speelt zich af in de Hortus in Leiden. Hier spreekt hij met botanicus Rogier. 

‘Planten zullen gevoelig zijn voor menselijk contact, maar het ligt eraan wat voor contact’, vertelt Rogier. ‘Aanraken kan ik garanderen. Het kruidje-roer-mij-niet klapt zichtbaar dicht als je deze aanraakt. Of planten gevoelig zijn voor geluiden is moeilijker te achterhalen.’

Het experiment

Tim zet voor zijn experiment in de Hortus twee klimplanten neer, allebei onder dezelfde conditie. Negen weken lang wordt er aan de bezoekers gevraagd of ze de ene plant verbaal willen ‘mishandelen’ en de andere liefdevol willen toespreken.

Na deze negen weken haalt Tim zijn planten op uit de Hortus en neemt ze mee naar Joep en Marijn. Joep: ‘De kruin van de plant waar de bezoekers lief tegen gepraat hebben, lijkt een beetje dood. De plant die ze hebben uitgescholden lijkt frisser.’ 

Na nog eens goed kijken is de conclusie dat er eigenlijk weinig verschil te zien is tussen beide planten. Tims onderzoek laat dus niet zien dat planten sneller groeien door lieve woorden.

Tim en Rogier in de Hortus
Meisje in Hortus schreeuwt tegen plant

Verfijnde klanken 

Joep en Marijn hebben bij kweker Jos een geschikte locatie gevonden voor hun experiment. Voor een periode van negen weken worden verschillende planten in afzonderlijke bakken blootgesteld aan verfijnde klanken. Iedere plantenbak krijgt een ander soort klank te horen: keiharde heavy metal, klassieke muziek, zoete woorden van Marijn en woedende woorden van Joep.

Hoe zijn de planten gegroeid?

Na negen weken volgt de uitslag: op het eerste gezicht lijken de planten die geen geluid hebben moeten verdragen, het goed gedaan te hebben. Marijn: ‘Ik zie paprika’s, bloemen, bananenbladeren. Het ziet er goed uit.’ Hoe zouden de andere planten het gedaan hebben? 

Marijn en Joep gaan samen langs alle bakken met planten. Aangekomen bij de eerste bak schrikt Marijn meteen; er zit een dode plant tussen. Heeft ze de plant met haar lieve woorden vermoord? 

De planten in de bak waar de woedende Joep te horen was, zijn niet dood, maar ook niet superveel gegroeid. Ook de planten bij de muzieksoorten zijn niet hoger dan de anderen. Bij de heavy metal plantenbak zijn weinig paprika’s te zien en bij de klassieke muziek zijn zelfs verrotte paprika’s te zien. Maar wat betekenen deze resultaten? 

Factcheckers onderzoekt planten
Planten in bak voor experiment Factcheckers

In gesprek met een expert 

Joep gaat in gesprek met professor biologie Bert. ‘Ik heb alle gegevens verzameld. De verschillen die we zien, lijken toch wel echt toeval’, concludeert Bert. ‘Al met al kunnen we denk ik zeggen, dat er geen verschillen zijn.’

Bert: ‘Als je praat tegen een plant, komt jouw adem – jouw lucht – over de plant heen. Maar die lucht is ook direct weer weg. Als je op een dag continu praat tegen een plant, dan zou dat over het geheel één procent meer CO2 betekenen. Wat theoretisch gezien ook één procent meer groei kan betekenen.’

Conclusie

Hoe meer CO2, hoe meer groei. Bert: ‘Als je in een woning zit die slecht geventileerd is, dan gaat die CO2 in die woning wel omhoog. Maar daarvoor hoef je niet te praten, daarvoor hoef je alleen te ademen.’

Dus of je nou gaat praten, zingen of muziek afspeelt, in dit onderzoek is niet bewezen dat je plant sneller gaat groeien. De stelling is dus niet waar. Planten groeien niet sneller als je lief tegen ze praat.

Je kamerplanten water geven: wanneer en hoeveel?

Download de gids 'Eerste waterhulp bij kamerplanten' en je weet het!

Download hier je 'Eerste waterhulp bij kamerplanten'