Anne Wieggers, groenexpert bij 12 straten groen, heeft dé tip voor een gezonde bodem: mulchen. Dat betekent dat je een laagje aanbrengt op de aarde. Met déze vijf soorten materialen verbeter jij de bodem van je planten.

Waarom de bodem bedekken?

Anne vertelt: 'Ik laat mijn aarde nooit onbedekt. Ik breng zelfs graag een laag aan. Dat noem je ook wel mulchen.' Het aanbrengen van een laag materiaal heeft veel voordelen voor de bodem:

  • Het zorgt ervoor dat vocht in de bodem blijft;
  • Onkruidzaden kunnen niet goed ontkiemen;
  • Het maakt je aarde steeds vruchtbaarder.
Presentatie 12 straten groen

Elke zaterdag om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 of kijk terug via NPO Start.

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland vergroenen hun straat met elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.

/programmas/12-straten-groen

Met welke materialen bedek je de bodem?

Mulchen kan met veel verschillende materialen. In haar tuin in Nijmegen laat Anne vijf verschillende materialen zien.

  • Bladeren

    Veel mensen vegen de bladeren die van de bomen vallen zo snel mogelijk de tuin uit. Anne doet dat precies andersom. 'Bladeren zijn een perfecte bodemverbeteraar. Ze veranderen namelijk al heel snel in mooie, vruchtbare aarde.'

     
  • Stro

    'Stro is ook ideaal materiaal, zeker voor in de moestuin. Als het droog is, vinden slakken het echt niet lekker om daar overheen te kruipen.'

     
  • Maaisel van het gazon

    'Ook het maaisel van het gazon is een goede bodemverbeteraar. En zonde om weg te gooien, toch?' 
Bladeren worden in een perk gelegd om de bodem te verbeteren
Er wordt stro in een perk gelegd
  • Wol

    'Wol zorgt er voor dat vocht wordt vastgehouden. Het werkt super in droge zomers. Het breekt langzaam af tot een heel vruchtbare compost.'

     
  • Compost

    Compost is Anne's favoriet: 'Dit is echt super vruchtbaar.'
Een emmer met compost
Wol

Tips van Anne

Anne: 'We zijn in Nederland gek op vegen, opruimen en harken. Maar dat werkt meestal juist averechts. Lekker niet schoffelen dus, maar gewoon een laagje aanbrengen.' Meer tuiniertips van Anne?

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team