In het programma Festival van de liefde maken we kennis met Emily en Stef. Wanneer Emily en Stef elkaar ontmoeten op een festival is er meteen een klik. Ze krijgen al snel een relatie en trekken bij elkaar in. Nu inmiddels een familie van drie, is het stel verliefder dan ooit. Hoe hebben de moeilijke ervaringen, zoals Stefs transitie, het stel dichterbij elkaar gebracht? 

Zowel Emily als Stef heeft een moeilijk tijd achter de rug. Vlak voor hun ontmoeting, schrijft Stef zich in voor een intakegesprek om in transitie te gaan. Wanneer Stef dit aan Emily vertelt, gaat er voor haar een nieuwe wereld open. ‘Ik was niet bekend met wat het allemaal inhield. Maar ik vond het niet raar. Ik heb Stef ook nooit als vrouw gezien. Voor mij is Stef gewoon, Stef.’ Stef vertelt: 'Door wat we hebben meegemaakt, vinden we veel steun in elkaar. Ondanks dat we een totaal verschillend verleden hebben is het makkelijk voor ons om elkaar te begrijpen. We zijn alleen maar meer naar elkaar toe gegroeid.’ 

"Als ons zoontje op een dag anders aangesproken wil worden, dan horen we dat wel"

Geen genderneutrale opvoeding

Stef en Emily hebben een zoontje. Ze hebben gebruik gemaakt van een anonieme donor. Stef en Emily voeden hun zoontje niet per se genderneutraal op. Zo gebruiken ze niet de voornaamwoorden 'hen' of 'diens' om hem aan te spreken. "Als ons zoontje op een dag anders aangesproken wil worden, dan horen we dat wel.' Ze zijn van plan volledig transparant te zijn over Stefs transitie en hem alles mee te geven over wat een transitie allemaal inhoudt. 

Steunende omgeving

Emily en Stef krijgen veel steun in hun omgeving. Vrienden spreken ze regelmatig en ze kunnen alles bij hen kwijt. Doordat ze zoveel liefde ontvangen, kunnen ze negatieve opmerkingen vaak achter zich laten. Dit was een paar jaar geleden heel anders. “Als ik iets negatiefs hoorde over mezelf, dan was ik dagenlang van slag”, vertelt Stef. Nu Stef beter in zijn vel zit, doen zulke opmerkingen hem geen pijn meer. “Ik heb een lange weg afgelegd om mij geestelijk beter te voelen.” 

'Met liefde voor elkaar, maar ook vooral met liefde voor jezelf, kan je heel veel bereiken'

Meedoen aan Festival van de liefde

De liefde die ze ontvangen en ook voor elkaar hebben, is deels een reden waarom Emily en Stef meedoen aan het nieuwe programma Festival van de liefde. “We vonden het concept van Festival van de liefde heel mooi. We willen graag laten zien hoe wij in het leven staan, en hoeveel moois liefde teweeg kan brengen.” Door hun verhaal te delen, hoopt Stef ook dat er meer acceptatie komt naar de LGBTQAI+ gemeenschap. “Ik zou graag willen dat mensen niet volgens regels of labels leven, maar meer vanuit zichzelf. Vanuit het hart.” In hun relatie hebben Stef en Emily de liefde naar elkaar toe, maar ook voor hunzelf gevonden. “Met liefde voor elkaar, maar ook vooral met liefde voor jezelf, kan je heel veel bereiken.” 

Stef, Emily en zoontje
Stef, Emily en zoontje