Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn volgen het spoor van de Nederlandse componist Marius Flothuis en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.

Flot! is een spannend verhaal over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt blijft hij muziek maken. Één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding.

Voor de serie gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruin naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. In vier delen ontrafelen ze Flothuis’ levensverhaal. Ze komen steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.

Hij overleeft de oorlog ternauwernood, maar is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland. Hij is artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht. 

Benieuwd naar Flot!? 

Luister hier naar een kleine teaser

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Het eerste deel van de serie Flot! wordt op 13 oktober om 8.15 uur gelanceerd in de uitzending van het NPO Radio 4 ‘De Ochtend van 4’. De andere delen zijn vanaf 14, 15 en 16 oktober online te beluisteren.