Het sociaal isolement van kinderen met een handicap is nog altijd erg hoog. Om kinderen met en zonder een handicap samen te brengen, is de Week van het Gehandicapte Kind in het leven geroepen. KRO-NCRV heeft deze 3 programma's om media meer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Nederland telt meer dan 100.000 kinderen met een beperking. De participatie van kinderen met een handicap blijft achter, zo blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. Het ontbreken van participatie zorgt bij veel kinderen voor een gevoel van eenzaamheid. Voor KRO-NCRV is inclusiviteit van groot belang. Daarom zijn we bezig met het meer toegankelijk maken van media voor mensen met een beperking.  

Het eerste programma met dove- en slechthorende kandidaten

Hands Up is het eerste programma met dove- en slechthorende kandidaten. In Hands Up worden zes kandidaten gekoppeld aan zes BN’ers. Wie kan zich het beste verstaanbaar maken in de Nederlandse Gebarentaal? Een ware strijd om de Hands Up Trofee. De eerste aflevering is 13 november te zien, bij KRO-NCRV op NPO Zapp. 

Meer weten over Hands Up? Of wil jij zelf aan de slag met Nederlandse Gebarentaal? 

 

Klik hier! 

Rondom het tv-programma Hands Up verschijnt ook een vodcast. Deze is gericht op kinderen die doof en slechthorend zijn. Hierin worden afleveringen van de reeds bestaande KRO-NCRV-kinderpostcast bij Willem Wever geschikt gemaakt via visuals en kunstmatige intelligentie met gebarentaal. Meer weten over de vodcast?

Bekijk hier alles over de vodcast

BinnensteBuiten special

In een speciale uitzending van BinnensteBuiten is de hele uitzending voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal. In de uitzending gaan boswachter Marieke Schatteleijn en Lisa Hinderks samen op pad. Carla Mulder heeft de hulp ingeschakeld van interieurstylist Theo-Bert Pot. En Ramon Brugman kookt een prachtig gerecht! De aflevering is donderdag 18 november om 18.50 uur te bekijken, bij KRO-NCRVS op NPO2.  

Wij kunnen jouw hulp gebruiken 

Pointer doet onderzoek naar de inclusiviteit van Nederland. Hoe inclusief is Nederland voor mensen met een beperking? Daarom zijn we opzoek naar ervaringen. Is het moeilijk voor jou om mee te doen met de rest van de samenleving? Waar loop jij tegenaan? Lees meer over het onderzoek van Pointer én deel jouw ervaring. 

Deel jouw ervaringsverhaal