Wie kan zich het beste verstaanbaar maken in gebaren? Op zaterdag 21 januari start KRO-NCRV met het tweede seizoen van het succesvolle jeugdprogramma Hands Up, het eerste tv-programma met horende, dove én slechthorende deelnemers.

In Hands Up strijden zes duo’s, bestaande uit dove en slechthorende kinderen en BN’ers, om de Hands Up Trofee. De duo's voeren opdrachten uit waarbij ze alleen mogen praten met elkaar in gebarentaal. Wie zitten op dezelfde golflengte? Welke BN’er heeft een ‘gebarenknobbel’? Elke week valt een duo af tot uiteindelijk één tweetal zich de winnaar mag noemen van Hands Up 2023. Met Hands Up wil KRO-NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in onze maatschappij; een klein gebaar van groot verschil. Om zo elkaar beter te verstaan.

Met Klaas van Kruistum en Irma Sluis

De presentatie is in handen van Tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluis en presentator Klaas van Kruistum. 'Gebarentaal is ontzettend handig én superleuk om te leren', aldus Klaas. 'Het is zo bijzonder om te zien hoe we met gebarentaal elkaar al beter kunnen verstaan. Met een simpel gebaar kun je al een gesprek beginnen met iemand die doof of slechthorend is. Ofwel: klein gebaar, groot plezier!'

Irma: 'Het eerste seizoen van Hands Up was al een feestje om te mogen maken. Ik heb daarna ook zoveel mooie reacties gekregen van kinderen en ouders die zelf gebarentaal wilden leren. Ik hoop dat in deze nieuwe reeks de experts Nederland nog meer inspireren om zelf deze prachtige taal te leren.'

Naast het programma op NPO Zapp kan iedereen ook online op de site gebaren leren. Zo kan heel Nederland, van jong tot oud, gebaren leren. Van elkaar begroeten tot het wijzen van de weg.

De kandidaten van Hands Up 2023

Deze BN’ers gaan met de dove en slechthorende kinderen de strijd aan: presentatrice Janouk Kelderman, presentatrice Anne Appelo, actrice/presentatrice Stephanie van Eer, cabaretier/Wie is de mol-deelnemer Thomas van Luyn, TikTokker Aaron Bezemer en rapper Sjaak.

Hands Up, vanaf zaterdag 21 januari om 18.05 uur bij KRO-NCRV op NPO Zapp!