Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma heiligverklaard. Dit is er bij KRO-NCRV allemaal te zien én horen rondom deze gebeurtenis.

Aanstaande zondag zal Titus Brandsma (1881- 1942) heilig worden verklaard door paus Franciscus. Ook vandaag is hij voor velen een inspiratiebron onder andere vanwege zijn verzet in de Tweede Wereldoorlog. 'Leven in het aanschijn van God, maar met een blik naar buiten', was zijn levenshouding. De moed en spiritualiteit van de pater, die werd vermoord in Dachau, zijn juist in deze tijd voor veel mensen een voorbeeld. KRO-NCRV doet live verslag vanuit Rome en vanuit Friesland op NPO2 en online. Daarnaast verschijnt aanstaande zondag de eerste aflevering van de podcastreeks Titus: een reis langs een leven. Een modern hoorspel met hoofdrollen voor Huub Stapel en Sinan Can.

Live verslag op NPO 2

Op zondag 15 mei doet KRO-NCRV uitgebreid verslag van de heiligverklaring van pater-karmeliet Titus Brandsma. Paus Franciscus gaat dan voor in een pontificale hoogmis op het Sint Pietersplein in Rome. Deze plechtigheid begint om 10.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 2. Het commentaar is van Wilfred Kemp. De uitzending op zondagmorgen wordt naast NPO 2 ook door KRO-NCRV doorgezet naar Omrop Fryslân en Omroep Brabant. 

Eerder die ochtend, van 09.30 - 10.00 uur, presenteert Leo Fijen vanuit Bolsward (vlakbij Titus’ geboorteplaats Ugoklooster) een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring en de actuele betekenis van Titus Brandsma. Gasten zijn theologe Susan Boukema-Koopman en Pascal Arts, directeur van Museum de Tiid in Bolsward. Met onder andere gefilmde bijdragen vanuit Rome en een item over de sporen van Titus Brandsma in Friesland door Annet Huisman van Omrop Fryslân.

Online niet te missen

KRO-NCRV-Vaticaankenner Christian van der Heijden doet live-verslag vanuit Rome voor de website kro-ncrv.nl/katholiek én de KRO-NCRV katholiek Facebookpagina. Op een speciale themapagina zijn alle KRO-NCRV-uitzendingen, een biografie van Titus en het laatste nieuws rondom de heiligverklaring te vinden.

Titus, de podcast

Op 15 mei, de dag van de heiligverklaring van Titus Brandsma, lanceert KRO-NCRV de nieuwe podcast-dramaserie Titus: een reis langs een leven, dat zich richt op de laatste maanden uit het leven van Titus. Behalve priester en hoogleraar was hij journalist. Een pleitbezorger voor het vrije woord en fanatiek criticus van het nazisme. In 1942 werd hij opgepakt en een paar maanden later vermoord in Dachau. In de podcast gaat een hedendaagse journalist, gespeeld door Sinan Can, op zoek naar wat Titus bewoog. Titus wordt gespeeld door Huub Stapel; daarnaast zijn andere rollen weggelegd voor: Alfred van den Heuvel, Roos Schlikker, Robin van den Heuvel, Thomas Cammaert, Vajèn van den Bosch en anderen. Geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel. De podcast is te vinden op de diverse podcastapps en via de site van KRO-NCRV.

Kijk je mee?

De heiligverklaring van Titus Brandsma is te zien op zondag 15 mei vanaf 09.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.