In de warme gloed van Joris’ kerstboom reist Joris Linssen door het land om unieke verhalen van mensen te belichten. Hij ontmoet Ajax-supporter Martin, bij wie zijn leven een wonderbaarlijke wending nam dankzij de goedheid van zijn vriend en Feyenoorder André.

Nieren die nog 8 procent functioneren

Martin, al zijn leven lang gekweld door nierproblemen, staat in 2019 op een kritiek punt; zijn nieren functioneren nog slechts voor 8 procent. Met een wachttijd die levensbedreigend lang is, plaatst hij een bericht op Facebook met een dringende vraag: wie is bereid mij een nier te schenken?

'Ik zag wat voor impact dat heeft op iemands leven'

André, over de keuze om zijn nier af te staan

'Weet je wel wat je doet?'

De volgende dag meldt André zich, een vriend en supporter van aartsrivaal Feyenoord. Martin, een fervent Ajax-fan, is verbijsterd door het aanbod. 'Weet je wel wat je doet, vriend?' vraagt hij ongelovig. 

André's antwoord is resoluut en doordacht, geïnspireerd door zijn vorige baas die ook met nierproblemen kampte. Hij neemt zich voor om te helpen als de kans zich voordoet. 'Ik zag wat voor impact het heeft op iemands leven', vertelt André.

Grenzen die sportrivaliteit overschrijden

Op 26 mei 2021 ontvangt Martin de nier van André. Een daad die meer dan leven geeft; het is een teken van ongekende kameraadschap die de grenzen van sportrivaliteit overschrijdt. 

Martin's dankbaarheid is oneindig. 'Zonder die nier had ik geen leven meer gehad,' spreekt hij emotioneel.

Joris kerstboom - Martin in het ziekenhuis
Joris kerstboom - Martin in de rolstoel

Hart voor Ajax, nier van Feyenoord

Joris vraagt of het uitmaakt dat een Feyenoord-nier nu deel uitmaakt van een Ajax-fan. Martin, met evenveel humor als dankbaarheid, verzacht de rivaliteit: 'Ik blijf een Ajacied in hart en nieren. Nou ja, met een hart voor Ajax, en een nier van Feyenoord.'

Lees ook

Kijk het fragment terug van Joris' kerstboom

Martin leeft met nier van zijn maatje André. Kijk het fragment terug vanaf 4:25 minuut. 

martin_en_maatje_andre.jpeg