Deze programma's zie je rondom kerst bij KRO-NCRV!

Rondom de feestdagen zendt KRO-NCRV verschillende programma's uit die voor een groot deel in het teken staan van kerst. Hier lees je welke dat zijn!

Kerst met de zandtovenaar

In Kerst met de zandtovenaar brengt Gert van de Vijver het kerstverhaal tot leven met zijn prachtige zandschilderijen. Met magische tekeningen en sprankelende optredens wordt het kerstverhaal op een eigentijdse manier vertelt. Ook dit jaar komen er weer héél veel artiesten voorbij zoals singer-songwriter Douwe Bob en actrice én presentatrice Fenna Ramos. Het bijbelverhaal wordt deze keer verteld door Kim-Lian van der Meij. Afgelopen jaar vertolkte zij de rol van Maria Magdalena in The Passion

Kerst met de zandtovenaar is zaterdag 24 december om 19.50 uur en maandag 26 december om 13:55 uur te zien op NPO Zapp. Op zondag 25 december zie je het programma om 12.10 uur op NPO 1.

Joris' kerstboom

Inmiddels is Joris’ kerstboom een ware traditie: een lichtpuntje in de donkere decembermaand. Een moment om samen terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook dit jaar rijdt presentator Joris Linssen dwars door het land met de vraag: wie wil jij in het licht zetten? In een vijfdelige serie verzamelt hij tientallen verhalen over de meest bijzondere personen, die allemaal een plekje in zijn kerstboom krijgen.

Joris' kerstboom is van 19 tot en met 22 december om 22.10 uur en op 23 december om 22.20 uur te zien op NPO 2. 

Kerst met de zandtovenaar
Joris' kerstboom

Kerst met BinnensteBuiten 

Vanaf 13 december tot en met 1 januari staat BinnensteBuiten in het teken van de feestdagen. Hoe zet je een betaalbaar kerstmenu op tafel en hoe maak je je eigen kerstversiering? Tijdens de uitzendingen krijg je allerlei duurzame en betaalbare kersttips over koken, wonen en tuinieren. Ook brengt chef-kok Ramon Brugman zelfgemaakte oliebollen naar mensen die een steuntje in de rug verdienen.

BinnensteBuiten is elke werkdag om 19.05 uur te zien op NPO 2. 

Kerstduetten

De kerstnacht wordt dit jaar ingeluid met het programma Kerstduetten, waarin zanger en schrijver Stef Bos het kerstverhaal op een persoonlijke manier vertelt. Vanuit de net gerestaureerde Grote kerk in Loenen aan de Vecht wordt het kerstverhaal muzikaal ondersteund met verschillende bekende liederen. Stef zingt de kerstliederen samen met zijn muzikale vrienden Edsilia Rombley, Diggy Dex, Frank Boeijen, Berget Lewis en Desray.

Kerstduetten is op 24 december te zien om 22.45 uur op NPO 2.

Stef Bos en Edsilia Rombley

Persoonlijk kerstverhaal van Stef Bos in Kerstduetten

Kerstnachtmis

Dit jaar zendt KRO-NCRV de Kerstnachtmis rechtstreeks uit vanuit de Sint Martinuskerk in Sneek. Hoofdcelebrant is pastoor Peter van der Weide. Met muzikale ondersteuning van het strijkerskwartet Quartetto Animoso en de koren X-mas Voices, Canto Divertimento, St. Caecilia en Intermezzo, trompetist Huite Zonderland en organist Henk de Haan. Met als vast gezang Missa Brevis Sancti Johannis de Deo (J. Haydn).

Kerstnachtmis is te zien op zaterdag 24 december om 23.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Stef Bos en Edsilia Rombley
Binnenstebuiten

Pontificale hoogmis

Op de eerste kerstdag wordt de Pontificale hoogmis uitgezonden vanuit de Sint Bavo Kathedraal in Haarlem. De hoofdcelebrant is mgr. Jan Hendriks. De muzikale ondersteuning wordt gedaan door het Kathedrale Koor onder leiding van Laine Tabora en organist Ton van Eck. Met als vast gezang Missa in G (Fr. Schubert).

Pontificale hoogmis is op zondag 25 december om 11.00 uur te zien op NPO 2.

Urbi et Orbi

Paus Fransiscus spreekt ook dit jaar de traditionele zegen uit vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek in Rome in Urbi et Orbi.

Urbi et Orbi is op zondag 25 december om 12.00 uur te zien op NPO 2.

Kerst in Rome

In Kerst in Rome praat presentatrice Catherine Keyl samen met presentator Wilfred Kemp over de zin en onzin van het leven. Ze bezoeken onder andere het Sint-Pietersplein, waar Catherine vertelt over haar relatie tot het geloof en de kerk. 

Kerst in Rome is op zondag 25 december om 12.25 uur te zien op NPO 2.

De Sint Martinuskerk
Paus Adrianus

Zin in zondag

Op eerste kerstdag wordt de laatste aflevering van Zin in zondag uitgezonden. In de aflevering bezoeken we de grootste kerststallenexpositie van Nederland, worden er kerstpakketten weggeven door Emmanuel en Kwame én gaat Thomas Cammaert op bezoek bij één van de oudste mannenkoren van het land. 

Zin in zondag is te zien op zondag 25 december om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Kruispunt

Op eerste kerstdag zendt Kruispunt een ode aan Maria uit. Maria, de moeder van Jezus, die tot op de dag van vandaag voor velen een troosteres is en een houvast in het leven. Wie was zij en waar is ze nog te vinden?

Kruispunt is zondag 25 december om 17.45 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Een huis vol

We sluiten dit jaar af én beginnen het nieuwe jaar met nieuwe afleveringen van Een huis vol. In het programma volgen we gezinnen met veel kinderen. In tien nieuwe afleveringen nemen we opnieuw een kijkje in het leven van de in Duitsland wonende familie Buddenbruck, de familie Cudogham uit Amsterdam, de Jelies uit Tollebeek en de schippersfamilie Zeldenrust uit Werkendam. Van loopgips en een nieuw vakantiehuisje tot zwemdiploma’s en klusprojecten: het vijftiende seizoen van het populaire dagelijkse programma is er een om niet te missen. 

Een huis vol is vanaf zondag 25 december om 19.05 uur te zien op NPO 1.

De slimste mens
Familie Jellies een huis vol

Adrianus, de Nederlandse paus

Op eerste kerstdag wordt de documentaire over het leven van de enige Nederlandse paus ooit uitgezonden: paus Adrianus. Wie was hij precies? En hoe werd hij paus. Je ziet het in de documentaire Adrianus, de Nederlandse paus.

Adrianus, de Nederlandse paus is op zondag 25 december om 19.30 uur te zien op NPO 2.

De slimste mens

Vanaf tweede kerstdag gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan in De slimste mens. Het programma is in een nieuw jasje gegoten en wordt vanaf nu op NPO 1 uitgezonden met een nieuw decor. Uiteraard wel onder de bezielende leiding van presentator Philip Freriks en kritisch jurylid Maarten van Rossem.

De slimste mens is vanaf 26 december elke maandag tot en met donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 1.