De verslaggevers van de Keuringsdienst nemen ook dit najaar de telefoon weer ter hand en duiken in de wondere wereld van ons voedsel. KRO-NCRV’s Keuringsdienst van Waarde keert maandag 23 september terug met zijn 40e seizoen!

In deze reeks onderzoekt Keuringsdienst van waarde onder meer mals vlees dat niet zo mals is, Frans brood dat verre van Frans blijkt, schimmige schimmelkaas, mysterieuze theetrucjes, en saté waarvan niemand meer weet wat het écht is. 

Verslaggevers Marijn Frank, Sosha Duysker, Ersin Kiris, Stefan Stasse, Maarten Remmers en Pieter Hulst gaan op zoek naar de verhalen achter alledaagse producten en komen tot bijzondere ontdekkingen.

Mals vlees

Geef de carnivoor iets te kiezen en het kauwen delft het onderspit: mals moet het zijn. Het toverwoord voor supers en slagers. Hun biefstuk, riplap of bavette zou botertje zacht zijn. Sommigen geven zelfs garantie. Niet mals, geld terug. Maar hoe kunnen ze dat beloven? Keuringsdienst van waarde zet zijn tanden in mals vlees en prikt het door.

Maandag 23 september om 21.30 bij KRO-NCRV op NPO 1

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Mals vlees

Kaneel

De zoetekauw kan niet zonder: kaneel. Van gebak tot kruidnoot. Ontbijtgraan tot speculaas. Gelukkig dus, dat er heel wat te kiezen valt. Er is kaneelstok en gemalen. Duur en goedkoop. Zoet en bitter. En dan staat er op sommige pakjes nog iets bijzonders: Ceylon. Maar wat is eigenlijk het verschil? Keuringsdienst van waarde gaat op ontdekkingsreis naar Indonesië en leert alles over op een houtje bijten.

Maandag 7 oktober om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Keuringsdienst van waarde - Pieter Hulst - Kaneel

Thee met een smaakje

Van alle warme dranken is er geen één zo talloos als thee. Zelfs wanneer de leut iedere dag een ander smaakje zou kiezen, kan die maandenlang teren op het theeschap. Van Earl Grey tot Appel-aardbei. Gember-citroen tot karamel-peer. Maar hoe komen al die doodsimpele theeblaadjes aan al die complexe smaken? Keuringsdienst van waarde ontdekt dat je met thee vele trucjes uit kan halen.

Maandag 14 oktober om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Keuringsdienst van waarde - Maarten Remmers - Thee met een smaakje

Schimmelkaas

Schimmel is schrikken. Tussen de badkamertegels, in de koelkast of op de boterham. Weg moet het, want vies en gevaarlijk. Maar stop de schimmel in een kaas met een dure naam en plots trekken we maar wat graag de portemonnee. Schimmelkaas dus. Supers en delicatessenzaken zien er blauw van. Maar waar komen al die schimmels eigenlijk vandaan? Keuringsdienst van waarde steekt zijn neus in de schimmige wereld achter schimmels.

Maandag 21 oktober om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Keuringsdienst van waarde - Sosha - Schimmelkaas

B12

Van nepgehakt tot havermelk, in koeienletters staat het op vele fabricaten voor de vega’s onder ons: met vitamine B12. Belangrijke vitamine waar de mens niet zonder kan. Van nature verstopt in vlees of zuivel, nu dus kunstmatig toegevoegd. Maar wat is het eigenlijk? Keuringsdienst van waarde stelt een simpele vraag over namaak en komt erachter dat zelfs de koe niet zonder supplementen kan.

Maandag 28 oktober om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Keuringsdienst van waarde- Stefan Stasse - B12

Meer Keuringsdienst van waarde

Kan je niet wachten tot 23 september en wil je in de tussentijd zoveel mogelijk weten over wat je eet? De website staat vol met exclusieve content en artikelen, maar je kunt de Keuringsdienst ook op Instagram, Facebook, WhatsApp en Threads vinden.

Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit en onderzoekt de etiquette van de etiketten, consumeert gulzig reclamespotjes, en is nieuwsgierig naar het doodgewone.

Keuringsdienst van waarde liggend 2024