De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Nu het wat lekkerder weer wordt zal dit biertje ongetwijfeld wat meer tevoorschijn komen. Maar wat is rosébier precies?

Het maakproces

Het roze biertje begint zijn leven niet in die kleur. Het is van origine een witbier. Nadat het witbier is gegist, worden hier vruchten bij toegevoegd voor de smaak en kleur. Tegenwoordig kiezen veel brouwerijen ervoor om in plaats van hele vruchten, vruchtenextract toe te voegen. Dit is makkelijker voor het brouwen, omdat de vruchten niet meer uit de drank gezeefd hoeven te worden. Zo eenvoudig kan dit biertje dus gemaakt worden.

Rosé- of fruitbier?

Naast rosébier bestaat er ook fruitbier. In allebei wordt fruit verwerkt, dus waar zit dat verschil 'm dan in? Het antwoord is te vinden in de manier waarop beide drankjes gemaakt worden. Bij rosébier worden er vruchten of vruchtenextract pas toegevoegd na de gisting van het goedje. Bij fruitbier is het juist het geval dat datzelfde fruit of fruitextract net voor de gisting worden toegevoegd. Het fruit wat dan toegevoegd is geeft een redelijk subtiele en fruitige, maar niet een erg zoete, smaak. Meestal worden er later nog suikers bijgevoegd om de smaak wat zoeter te maken.

Het hele artikel lezen?

Benieuwd of rosébier ook nog iets met wijn te maken heeft?

Alcoholvrij speciaalbier

Rosébier is een speciale soort bier. Binnenstebuiten chef-kok Léon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer zijn te gast in Maastricht, bij Jilles Eissen. Hij is een van de bedenkers van een lijn alcoholvrije bieren, die tóch speciaalbieren zijn. Met dit idee timmert hij met zijn compagnons internationaal hard aan de weg. 

Benieuwd hoe Léon en Lendl het alcoholvrije speciaalbier vinden proeven?

Bekijk hier de video!