Wilde rijst duikt steeds vaker op in ‘verantwoorde’ recepten en op de kaart van chique restaurants. Maar wat is die donkere, langwerpige korrel precies? En waarom is het zo prijzig? De Keuringsdienst zoekt in het wilde weg naar de oorsprong van wilde rijst en komt uit op… een niet zo wilde plek.
Wat is wilde rijst eigenlijk?
Ondanks de naam is wilde rijst geen echte rijst. Wilde rijst is een verzamelnaam voor vier grassoorten die – net als normale rijst – in ondiep water groeien. Drie soorten komen van nature alleen voor in de Verenigde Staten en Canada. De vierde soort is inheems in China.
In Noord-Amerika komt de plant het meest voor rond de oevers van de Grote Meren, op de grens tussen Canada en de VS. De granen waren daar honderden jaren een belangrijke voedingsbron waren voor de Native American volkeren. In China eet men niet de granen, maar juist de stengels van het gras.
Hoe wild is wilde rijst?
Hoewel wilde rijst vaak in het wild groeit, zijn mensen deze grassoort op grote schaal gaan cultiveren op rijstvelden in de Verenigde Staten en China. De meeste wilde rijst is dus helemaal niet wild meer.
Alleen wilde rijst die volgens traditionele methode geoogst is mag ‘wild harvested’ heten. Deze wilde rijst groeit volgens de natuurlijke cyclus van de plant en wordt met kano’s geoogst door Native American volkeren.
Waarom is wilde rijst zo duur?
Wilde rijst die op traditionele wijze geoogst is, kan makkelijk 50 tot 60 euro per kilo kosten. Ter vergelijking: een kilo witte langgraanrijst kost nog geen anderhalve euro.
Toch kost ook gecultiveerde wilde rijst – met een prijskaartje van 25 tot 35 euro per kilo – een stuk meer dan witte rijst. Hoe zit dat?
Hoewel boeren wilde rijst cultiveren, blijft de schaal van deze oogst een stuk kleiner dan die van witte rijstsoorten. Vraag en aanbod zorgen ervoor dat de prijs van wilde rijst flink hoger ligt dan die van witte rijst.
Daarnaast is de productie van wilde rijst erg arbeidsintensief: de opbrengst per hectare is laag, de planten zijn kwetsbaar, en het oogsten en drogen kost veel tijd. Een landbouwproduct uit de Verenigde Staten kost over het algemeen meer dan een soortgelijk product uit Azië.
Wilde rijst of wilde rijstmix?
Vanwege het hoge prijskaartje van wilde rijst mengen producenten wilde rijst vaak met goedkopere soorten en verkopen dit als ‘wilde rijstmix’. Hierin zit dan, naast wilde rijst, vaak langkorrelrijst of zwarte rijst.
Hoewel zwarte rijst erg op wilde rijst lijkt, is het wel degelijk een ander gewas. Zwarte rijst is een variëteit van gewone rijst met een diepzwarte kleur door natuurlijke kleurstoffen die ook in bessen en druiven zitten.
Zwarte rijst komt vrijwel altijd uit Azië, waar het van oudsher werd beschouwd als een delicatesse voor de keizer en zijn hof. Ondanks het keizerlijke imago kost zwarte rijst maar zo’n 7 euro per kilo.
Waar kan ik op letten?
Wilde rijst is dus eigenlijk geen rijst, en vaak ook helemaal niet wild. Desondanks kan het een prima vervanger zijn voor rijst in gerechten, al kost het je wel een stuk meer dan wanneer je een witte rijstsoort gebruikt.
Er zijn namelijk verschillende soorten wilde rijst te koop:
- Wild harvested wilde rijst, die op traditionele wijze met de hand geplukt en geoogst is. Kost 50 tot 60 euro per kilo.
- Cultivated wilde rijst, die op rijstvelden in de Verenigde Staten of China gecultiveerd is. Kost 25 tot 35 euro per kilo.
- Wilde rijstmix, een mengsel van wilde rijst – meestal gecultiveerd – en andere rijstsoorten. Kost 5 tot 15 euro per kilo.
