Hein Blommestijn (1943) is onder meer theoloog, psycholoog en oud-hoogleraar mystieke theologie. Op zijn twintigste trad hij in bij de karmelieten in Boxmeer en na een wetenschappelijke loopbaan woont hij nu op Schiermonnikoog.  

Al heel vroeg heb ik me geroepen gevoeld voor een leven in Gods tegenwoordigheid. Nu woon en leef ik in de kleine kloostergemeenschap Ad Montem op Schiermonnikoog. Ik ben hier terechtgekomen omdat wij op zoek waren naar een nieuwe start voor de Karmel, vooral zoekend naar religieus leven voor de eenentwintigste eeuw, een semi-eremitisch* contemplatief leven geconcentreerd op het wezenlijke. In het “Convent rondom God” doen wij dat hier op het eiland samen met de cisterciënzers van het Klooster Schiermonnikoog’ 

*eremitisch = als een kluizenaar 

'Het diepe weten: Ieder mens wordt door God bemind'

Hein Blommestijn

Gebed en contemplatie

Het leven in de Karmel wordt vooral bepaald door de mystieke traditie en de concentratie op gebed en contemplatie. Wij starten in de nacht, om 3.45 uur met een stille meditatie, waarna om 4.15 de Metten (Nachtofficie) wordt gezongen/gebeden. Iedere dag nemen wij deel aan zeven gebedstijden in de kapel van het Klooster Schiermonnikoog, of in onze kapel. Daarnaast werken we door te studeren, te schrijven of begeleidingsgesprekken met mensen te voeren. 

Het belangrijkste dat wij iedereen willen meegeven is de ervaring en het diepe weten dat iedere levende mens hartstochtelijk door God bemind wordt met Zijn onvoorwaardelijke Liefde.  

De kloostercast, vanaf maandag 2 oktober iedere werkdag te beluisteren via KRO-NCRV, Spotify en jouw favoriete podcastapp