Guido van Belle (1959) groeide op in Vlaams-Brabant, maar woont sinds 1995 in het trappistenklooster Maria Toevlucht in Zundert. Sinds 2017 is hij de abt van het klooster. 

Op mijn zestiende bezocht ik deze abdij met een groep vrienden. En innerlijk herkende ik een verlangen naar deze levenswijze. Op mijn achttiende heb ik de vraag gesteld on monnik te mogen worden. Ik kreeg het advies om verder te studeren en de wereld te verkennen. Dat heb ik uitgebreid gedaan.Op mijn zesendertigste heb ik opnieuw de vraag gesteld en een half jaar later ben ik ingetreden. 

'Een leven wat haaks staat op de consumptiemaatschappij'

Dom Guido

De eenvoud van een verborgen trappistenleven: bidden en werken en leven in gemeenschap. Ook de stilte en de eenzaamheid spreken mij nog steeds aan. Kortom: een leven dat haaks staat op een vluchtige consumptiemaatschappij. 

Ik sta om 4 uur in de ochtend op en lig om 20.15 uur op bed. Als abt heb ik een heel gevarieerde dag: tussen de vijf gebedsdiensten (officies), vergaderingen, e-mails beantwoorden, gesprekken, leidinggeven, beslissingen nemen, en als het kan een uurtje werken in de tuin, de bibliotheek, de imkerij of de kleermakerij. 

Maak het af en toe vijf minuten stil in jezelf

Leef in harmonie en vrede met jezelf, en respecteer ieder mens. 

Maak het af en toe vijf minuten stil in jezelf. 

Geef God een plaats in je hart. 

 

De kloostercast, vanaf maandag 2 oktober iedere werkdag te beluisteren via KRO-NCRV, Spotify en jouw favoriete podcastapp