Viggo Waas gaat na een bewogen tijd het klooster in

Cabaretier Viggo Waas (61) verblijft in het Karmelklooster in het Noordbrabantse Boxmeer. In maart 2021 krijgt Viggo een herseninfarct tijdens het sporten. Hij overleeft het infarct, maar het was een bijna-doodervaring. Na een intensieve revalidatie kan hij inmiddels weer alles. Bijna iedere dag denkt hij nog aan wat hem is overkomen. 

Stilte

Het herseninfarct en de gevolgen ervan hebben van hem een ander mens gemaakt. 'Stilte en meer verdieping is heel belangrijk in mijn leven nu', zegt Viggo. Dat was een van de redenen waarom hij een aantal dagen gast wilde zijn in het karmelietenklooster en het ritme wilde ervaren van de zes vrouwen en vier mannen die er wonen.

Wat Viggo positief verraste is dat de kloosterlingen in het Karmelklooster niet per se een concreet Godsbeeld hebben, maar dat ze leven met het ‘niet-weten’. Hun zoektocht naar iets dat groter is maakte indruk op de cabaretier.

'Stilte en meer verdieping is heel belangrijk in mijn leven nu'

Viggo Waas
TitusBrandsmaArchiefViggoWaas
ViggoWaas Karmelklooster

Titus Brandsma

In het klooster in Boxmeer begon de verzetsheld Titus Brandsma, die vorig jaar door de Paus heilig werd verklaard, zijn religieuze leven. Zijn beroemde motto: 'Wij zijn niet op aarde om grote dingen te doen, maar de kleine dingen op grootse wijze te doen' komen duidelijk bij Viggo binnen. 'Ik hou van die nederigheid. Ik leef nu met meer aandacht, en probeer betekenis te geven aan het leven. Ik ben me nu meer bewust van het mooie van het leven'.

Kloostergasten met Viggo Waas is te zien op zondag 18 juni om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2