In het nieuwe programma Kook van jou reist Yvon Jaspers het land door om te koken met mensen die hulp krijgen van de Voedselbank. Uit hun boodschappentas van die week bereidt Yvon samen met hen een maaltijd voor een persoon die altijd voor hem of haar klaarstaat.

Van wanhoop tot trots

In de vierdelige serie ontmoet Yvon veerkrachtige mensen die armoede in Nederland een gezicht geven. Zij bedanken in Kook van jou een familielid, oud-collega of buurman die altijd voor hen klaarstaat. Tijdens het snipperen van de uitjes en het koken van de piepers komen alle onderwerpen aan bod die het leven met een klein budget met zich meebrengt. Van schaamte tot dankbaarheid en van wanhoop tot trots.

Eerlijke portretten

In elke aflevering gaat Yvon bij drie verschillende personen op bezoek die tijdens het koken hun levensverhaal delen. Zoals Tineke, die haar schulden twintig jaar voor haar hele omgeving geheim hield. Totdat ze drie jaar geleden besloot in de schuldsanering te gaan en terecht kwam bij de Voedselbank: 'Je voelt je zo machteloos, want je hebt geen grip meer op dingen. In het begin schaamde ik me enorm, omdat ik niet in staat ben om mezelf te onderhouden. Maar ik heb wel altijd gedacht: ik wil er ook uitkomen. Ik ben nu net 65 en ik wil ook nog een keer leven en niet nadenken over hoe ik rond moet komen.'

'Je voelt je zo machteloos, want je hebt geen grip meer op dingen'

Tineke in Kook van jou

Bovendien ontmoet Yvon de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. In Nederland werken in totaal meer dan 14.000 vrijwilligers, vaak naast hun eigen baan, om alle boodschappentassen gevuld te krijgen.

Armoede een gezicht geven

Yvon Jaspers: 'Door Kook van jou heb ik veel bijzonder krachtige mensen leren kennen. Zoals Letitia die ’s nachts wakker ligt omdat ze niet weet of ze genoeg eten voor haar kinderen kan kopen of Jiba die na jaren dakloos te zijn geweest zijn leven weer op de rit probeert te krijgen. Allemaal trotseren ze het gevoel van schaamte door hun verhaal te vertellen. Dat vind ik bewonderenswaardig. Het vergt zoveel lef om armoede in Nederland een gezicht te geven.'

'Door Kook van jou heb ik veel bijzonder krachtige mensen leren kennen'

Yvon Jaspers

Koken met een kleine portemonnee

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier armoede. Elke week krijgen circa 100.000 mensen boodschappen van één van de 176 Voedselbanken in Nederland. In Kook van jou krijg je een kijkje in de keuken bij mensen die deze hulp krijgen. 

Het programma laat zien dat iedereen in zo’n situatie terecht kan komen. Daarnaast biedt Kook van jou inspiratie om lekker te koken met een kleine portemonnee.

yvon jaspers kook van jou kleinere grootte

Kook van jou wordt geproduceerd door Kleine Storm in samenwerking met KRO-NCRV.

Kook van jou, vanaf zaterdag 6 januari om 19:00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Altijd op de hoogte blijven van alle programma's rondom eten verbouwen, kopen en koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda binnenstebuiten sessie